Pénz- és tőkepiac

Ismét trükköztek a lakossági állampapírokkal

A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) után most a Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) kezdték intézményi befektetők kezére játszani a forgalmazók. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bekeményíthet.

Alig egy héttel azután, hogy az ÁKK közölte, lezárja a 2018/O és a 2020/P sorozatú állampapírok forgalmazását, most pénteken két újabb lakossági államkötvény, a 2017/K és a 2019/J értékesítésének a lezárását is elrendelték. A 2018/O és a 2020/P úgynevezett Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) volt, amelyek kamata az egyéves diszkontkincstárjegyekéhez igazodott, a 2017/K és a 2019/J úgynevezett Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) inflációhoz igazodó kamatozással. Az ÁKK, ahogy a múlt héten, ezúttal is indít új sorozatokat, amelyek feltételei megegyeznek a lezárt értékesítésű állampapírokéval.

A Világgazdaság Online úgy értesült, az PMÁK-sorozatok értékesítésének lezárására azért volt szükség, mert a forgalmazók ezekkel is trükközni kezdtek, vagyis a lakossági befektetőknek szánt állampapírokat a másodpiacon intézmények kezére játszották át. Ugyanez történt a BMÁK-okkal is korábban, ám amikor a kiskaput a múlt héten bezárta az ÁKK, a korábban is érintett forgalmazók a PMÁK-okkal folytatták ezt a tevékenységet. Az ÁKK nem nevezte meg, pontosan mely forgalmazók voltak érintettek ezekben az ügyletekben, az azonban nem kizárt, hogy a renitenseket hamarosan törlik a forgalmazók köréből.

trükk kötvény állampapír
Kapcsolódó cikkek