Pénz- és tőkepiac

Ötéves csúcson az ukrán csődkockázat

Meredek emelkedéssel csaknem öt éve nem mért szintre drágult pénteken Londonban az ukrán államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása az orosz katonai fenyegetés kiújulásáról érkező hírek hatására.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services péntek esti kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama hatalmas, 175 pontos heti emelkedéssel elérte az 1500 bázispontos újabb lélektani határt.

A Markit adatai szerint ez 2009 decembere óta a legmagasabb szuverén CDS-díjszabás az irányadó ötéves ukrán devizakötvény-kötelezettségekre számolva. Ráadásul az árfolyamgörbe a lejárati időtengely mentén haladva meredeken invertált - vagyis a rövidebb futamidők CDS-középárfolyama jóval meghaladja a hosszabb kötvénylejáratokét -, ami a heveny piaci stresszhelyzet tipikus jele.

A ház felidézte, hogy az ukrán CDS-középárfolyam augusztusban lépte át az ezer bázispontot, ami akkor ugyancsak komoly jelentőségű piaci fejlemény volt.

A Markit londoni elemzői szerint az ukrán CDS-árazási folyamatok azt tükrözik, hogy az adósságpiaci szereplők az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása mellett a zsugorodó ukrán devizatartalékokat és a gyorsan értéktelenedő fizetőeszközt is figyelik. A hrivnya árfolyamgyengülése most már óriási terhet ró az ukrán bankrendszerre, és nincs jele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megemelné az áprilisban elfogadott, ám már akkor sem elégséges ukrán pénzügyi segélyprogramot - hangsúlyozták a Markit közgazdászai.

A ház szerint ebben a környezetben nem meglepő, hogy a piac a jelenlegi CDS-középárfolyamok alapján 60 százalékot meghaladó valószínűséggel árazza az ukrán államcsőd bekövetkeztét.

A péntekre kialakult 1500 bázispontos ukrán CDS-árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves ukrán államkötvényre most hozzávetőleg 1,5 millió dolláros középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 175 ezer dollárral drágábban, mint egy hete. Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak.

Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody''s Investors Service, a Standard & Poor''s és a Fitch Ratings is - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású "Caa/CCC" szuverén adósosztályzati sávban tartja nyilván.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatelemző csoport Londonban minap bemutatott harmadik negyedévi országkockázati listáján - amely a negyedév végi CDS-árazások, illetve az ezek alapján százalékosan számolt, halmozott távlati törlesztésleállási rizikó alapján sorolta be a vizsgált gazdaságokat - Ukrajna a világ tíz legkockázatosabb államadósának mezőnyébe került, olyan országokkal együtt, mint például Argentína, Venezuela, Pakisztán, vagy El Salvador.

csődkockázat Ukrajna
Kapcsolódó cikkek