Pénz- és tőkepiac

Változatlan feltételek a vállalati finanszírozásnál

A hitelfeltételek változatlanok maradtak 2014 harmadik negyedévében a vállalati finanszírozásban – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, novemberben megjelent hitelezési felméréséből.

A pénzügyi szolgáltatók válaszai alapján összességében nem történt jelentős mértékű változás a hitelfeltételekben, egyedül a maximális futamidőnél enyhített a válaszadó bankok nettó értelemben vett 29 százaléka. Előretekintve a bankok egy kis százaléka jelezte, hogy szigorítana a következő félévben a hitelfeltételeken. Ezzel összhangban a kockázatos hitelek prémiumának növelését, a fedezeti követelmények és a minimális hitelképességi szint emelését helyezték kilátásba. A hitelek maximális futamideje és a hitelek maximális nagyságának terén azonban inkább enyhülés várható a felmérés adatai szerint.

A jegybank közölte azt is: az új kihelyezésű vállalati hitelek kamata tovább mérséklődött a harmadik negyedévben, és az új kibocsátású, vállalati forinthiteleknél 0,5 százalékpontos csökkenés ment végbe, 4,7 százalékról 4,2 százalékra. A mérséklődés a nagy- és kisösszegű hiteleket egyaránt érintette, azonban az egymillió eurót meghaladó összegű hiteleknél nagyobb mértékű csökkenés volt megfigyelhető: míg utóbbiaknál a kamatok mintegy 0,5 százalékponttal 3,7 százalékra csökkentek, addig a kis összegűek átlagos kamata 0,2 százalékponttal 4,9 százalékra mérséklődött. A folyószámlahitelek kamatlábcsökkenése mintegy 0,3 százalékpontot tett ki.

Heterogén képet mutatott viszont a felárak utóbbi negyedéves változása. A forintban denominált új vállalati hitelek átlagos felára 0,1 százalékponttal mérséklődött. A kisebb összegű forinthitelek Bubor feletti felára 2,6-ról 2,7 százalékpontra emelkedett ugyan, de az 1 millió euró feletti hitelek felárának 0,2 százalékpontos csökkenése a teljes új állomány átlagos felárát a csökkenés irányába mozdította. A nagyobb összegű forinthitelek átlagos felára így csaknem 1,5 százalékpontot tett ki. A folyószámlahitelek felára az átmeneti csökkenés után ismét emelkedett, az előző negyedévhez képest mintegy 0,1 százalékponttal. Az euróhiteleknél a kisösszegű kihelyezések és a nagyobb hitelek kamatfelára valamelyest közeledett egymáshoz.

vállalati finanszírozás
Kapcsolódó cikkek