A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Több mint három százalékkal nőhet a vállalati hitelezés

Idén már 3,3 százalékkal bővülhet a vállalati hitelek állománya az eurózónában, jövőre pedig 5 százalékos éves növekedési ütemet érhet el a szektor - mutat rá az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó legfrissebb iparági előrejelzéséből.

A közlemény idézi Seregdy Tamást, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatóját, aki szerint a gyenge euró jó hatással van az euróövezet exporttevékenységére, ráadásul néhány kereskedelmi partner gazdasága is lendületet kapott, más területeken ugyanakkor kevésbé alakulnak kedvezően a gazdasági folyamatok.

A negyedéves gyorsjelentés a bankrendszert érintő strukturális reformok következtében javuló hitelezési aktivitás miatt több eurózónás ország esetében optimista: Spanyolországban a 2014-es 5,7 százalékos csökkenés után idén 1,8, jövőre pedig 5,4 százalékos bővülést valószínűsít a vállalati hitelkihelyezésekben.

Seregdy Tamás szerint az euróövezetben tapasztalható vállalati hitelezésbővülés hozzájárulhat a kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország hitelezési környezetének hosszú távú javulásához.

Az előrejelzés szerint a növekedés motorja egyértelműen Németország lesz, a hitelkihelyezések volumene már idén 5,2 százalékkal nőhet, miközben Franciaországban az enyhülő hitelfeltételek ellenére a gyengélkedő gazdaság szab határt a bővülésnek. A jelentés rámutatott arra is, hogy Olaszországban 10 éves mélypontra süllyedtek a céges újhitel-kihelyezések, 50 százalékkal alulmúlva tavaly a 2008-as csúcspontot, ráadásul gyenge növekedési kilátások mellett.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek