Pénz- és tőkepiac

Lakóparkokat is építhetnek az MNB olcsó hitelével?

A vállalati szegmensben nem kell félnünk hitelbuborék, azaz a túlzott hitelezés kialakulásától. Sőt itt az a baj, hogy a hitelállomány még mindig az egyensúlyi szint alatt van – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Nagy Márton, a Nagyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Szerinte a növekedési hitelprogram (NHP), a most bevezetett NHP+ programmal együtt jelentős lépés a vállalati, azon belül is a kis- és középvállalati hitelállomány kívánt növekedésének eléréséhez.

Az idei év április elejéig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 660 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB felé, amelyből idáig 512,5 milliárd forintot folyósítottak, közel 16 ezer vállalkozáshoz kapcsolódóan. Így a program két szakaszában együttvéve közel 21000 vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 1360 milliárd forint összegben.

Nagy Márton szerint az NHP+ a kockázatosabb, de még hitelképes vállalatok számára is elérhetővé teszi a hosszú futamidőt és az alacsony, fix hitelkamatokat. Az NHP és NHP+ keretében összesen ezermilliárd forintos idei kihelyezés következtében már három-négy százalékkal bővülhet a hitelállomány, amely akár 0,5–0,7 százalékkal emelheti az idei évi gazdasági teljesítményt.

Az MNB 500 milliárd forintos keretösszeggel elindítja az NHP+ konstrukciót, amellyel a jegybank célja az NHP-ból eddig kimaradt mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeinek javítása. Ennek keretében a kockázatosabb vállalatokat hitelezheti a jegybank.

Nagy Márton azt mondta, hogy az NHP finomhangolása is folytatódik. „Gondolkodunk a programnak a lakóparképítéshez kapcsolódó finanszírozásra való kiterjesztésében” – emelte ki az MNB ügyvezető igazgatója.

ingatlan MNB kiterjesztés hitelprogram lakosság
Kapcsolódó cikkek