Pénz- és tőkepiac

Megbuknak a Széchenyi Kártyával ügyeskedők

Csaknem ötszázmilliós értékben elkövetett vállalati hiteleket érintő csalássorozatot sikerült feltárni. A programot koordináló KAVOSZ szerint fontos hangsúlyozni, hogy a NAV által jelzett ügyérték csak mintegy 30 százaléka, azaz kevesebb, mint 170 millió Ft kapcsolódik meg nem térült Széchenyi Kártya hitelügyletekhez, a fennmaradó érték egyéb, különböző bankok által forgalmazott vállalati hiteleket érint. A bűnszervezet által felvett hitelekből 174 millió Ft már megtérült a finanszírozó bankok részére. - derült ki a NAV sajtóközleményéből.

A szövevényes ügyben a 2009 óta folytat vizsgálatot, mostanra zárult le a nyomozás és a NAV pénzügyi nyomozói bűnszervezetben elkövetett csalás miatt javasoltak vádemelést. A Széchenyi Kártya Program igénybevételi feltételeit az indulást követő első évek tapasztalatai nyomán - még a pénzügyi válságot megelőzően - a programot koordináló KAVOSZ Zrt. a partnerbankok közreműködésével komoly mértékben szigorította. Az már a Program sikerességét jelzi, hogy ennek ellenére a kihelyezés összege nemcsak szinten maradt, hanem a válság első éveiben a Széchenyi Kártya - egyedüliként a vállalati szegmensben - növekedést tudott felmutatni. A nem teljesítő hitelek állománya 5 százalék körüli, amely messze a legalacsonyabb a vállalati hitelek körében.

A program keretében alkalmazott négyszintű szűrésnek, valamint a közreműködő szervezetekkel és a hatóságokkal való hatékony együttműködésnek köszönhetően a csalók minden esetben rövid időn belül lebuknak - írta a KAVOSZ. Az adott ügyben képzett, könyvvizsgálói és adószakértői ismeretekkel bíró személyek készítettek hamis mérlegbeszámolókat, fiktív banki igazolásokat a hitelfelvételhez, így a valótlan adatokat tartalmazó dokumentumok kiszűrése nem volt egyszerű, a próbálkozók komoly büntetésre számíthatnak.

A 13 éve futó Széchenyi Kártya Program keretében eddig összesen 290 ezer igénylést regisztráltak, 215 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelek összege 1430 milliárd forint.
 
A Széchenyi Kártya Programban évente 130-140 milliárd forint összegű hitelt folyósítanak. A program valamennyi hiteltípusához állami kamattámogatás- és kezesi díjtámogatás kapcsolódik, amely lényegesen csökkenti a vállalkozások által fizetendő hiteldíjakat.

Időről időre próbálkoznak csalók is, de ezek száma az évi átlag 19-20 ezer igényléshez képest elhanyagolható, mértéke még ezrelékekben sem mérhető - jelezte a program koordinátora.

 

csalás kavosz hitel Széchenyi kártya
Kapcsolódó cikkek