Pénz- és tőkepiac

Rengeteg bankszámla tűnt el

Tavaly is eltűnt több mint 280 ezer lakossági bankszámla a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, 2013 óta pedig már több mint 430 ezerrel csökkent ezek száma. 2014 végére így alig 9,4 millió lakossági bankszámla maradt Magyarországon. A vállalatok is egyre kevesebb ilyen számlát tartanak fenn, a gazdálkodó és egyéb szervezetek bankszámláinak száma tavaly 23 ezerrel 1,005 millióra csökkent.

A lakossági bankszámlák megszüntetésének a fő oka a 2013 elején bevezetett tranzakciós illeték lehet – mondja Marsi Erika, a Bankárképző alelnöke. Azok, akik több hitelintézetnél tartottak számlát, a növekvő költségek miatt racionalizálták a bankolási szokásaikat, és megszüntették a nem, vagy alig használt számláikat. A bankszámlájukat csak ritkán használó nyugdíjasok és alkalmazottak is dönthettek úgy, hogy a megemelt díjak miatt megszüntetik azt, és ehelyett készpénzben kérik a járadékot vagy a fizetést.

A készpénzhasználat is markánsan megnőtt az elmúlt években. A tranzakciós illeték bevezetése óta a háztartásoknál lévő készpénzmennyiség 31 százalékkal emelkedett, és tavaly év végére meghaladta a 3133 milliárd forintot. Ez a több mint négymillió magyarországi háztartással számolva azt jelenti, hogy egy háztartásban átlag már több mint 760 ezer forintnak megfelelő összeget tartanak otthon készpénzben.

A bankkártyahasználat is változott az utóbbi időszakban. Tavaly több mint 130 ezerrel csökkent a betéti kártyák száma, ami valószínűleg összefügg a bankszámlák számának a csökkenésével. Az év végén a betéti kártyák száma már nem érte el a 7,5 milliót, ami 2010 óta nem fordult elő. A válság után lejtőre került hitelkártyapiacot viszont az akciók kezdik ismét fellendíteni. Tavaly több mint 22 ezerrel nőtt a hitelkártyák száma, ismét megközelítve az 1,4 milliót. A kibocsátott plasztiklapok egyre modernebbek, a készpénz és fizetési funkcióval egyaránt rendelkező bankkártyák csaknem fele rendelkezik már érintés nélküli fizetési funkcióval – 2012 első felében 100 bankkártyából még csak négy tudta ezt. A kereskedői terminálokat is gyorsan cserélik a bankok, 60 százalékuknál lehet már érintésmentesen fizetni.

A kártyás vásárlások során a bankok nem hárították át a fogyasztókra a tranzakciós illetéket, emellett számos banki kedvezmény feltétele a rendszeres kártyahasználat, valószínűleg ez okozta, hogy bár a plasztikok száma csökken, a vásárlásoké gyorsan növekszik. Tavaly csaknem az ötödével emelkedett a belföldi kártyás vásárlások száma, és hasonló mértékben nőtt az így elköltött összeg is. A magyarországi boltokban a vevők csaknem 320 millió alkalommal fizettek kártyával, és több mint 2150 milliárd forintot költöttek el így.

Az internetes vásárlások száma és értéke ugrásszerűen növekszik. Tavaly több mint 28 milliószor vásároltak magyar bankkártyával a világhálón összesen 308 milliárd forint értékben, ezzel két év alatt csaknem a duplájára nőtt az internetes kártyás vásárlások volumene. A magyarok ma már több pénzt költenek el az interneten magyar kereskedőknél, mint külföldieknél, ez a fordulat valamikor 2013 végén következett be.

bankszámla
Kapcsolódó cikkek