Két év után ismét profitot termelnek a vagyonbiztosítások: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most publikált adatai szerint a biztosítók biztosítástechnikai eredménye a nem életágon az év első három hónapjában meghaladta az 5,9 milliárd forintot.

Ez a fordulat jele lehet, a nem életág ugyanis 2013, a biztosítási bevezetése óta gyakorlatilag folyamatosan veszteséget termelt, 2013-ban 5,3 milliárd, tavaly 2,2 milliárd forint mínuszban zárt ez az ágazat. A statisztikák szerint a visszatérő nyereségesség egyik forrása a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokon (kgfb) elért nagyobb profit lehet.

A 2009 után éveken át zsugorodó piac tavaly indult növekedésnek, ami az idén tovább folytatódott. Az első negyedéves díjbevétel megközelítette a 35 milliárd forintot, ez 11,4 százalékkal magasabb a tavalyinál. A Netrisk kgfb-indexe is markáns átlagdíj-növekedést mér, a tarifák 25 ezer forint fölött stabilizálódtak, vagyis tavalyhoz képest 20-25 százalékos a drágulás. A kárkifizetések is nőnek persze, de nem ekkora mértékben. Az év első három hónapjában 15,87 milliárd forintot fizettek ki kötelezős kárként a biztosítók, ez 5 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Más szolgáltatásoknál is látszik már a fordulat. A pénzügyi intézmények különadóját 2013-ban felváltó, évente 28 milliárd forint körüli költségvetési bevételt hozó biztosítási adót a statisztikák szerint a cégek tavaly és tavalyelőtt szinte egyáltalán nem tudták áthárítani a fogyasztókra. Az új közteher alól mentesültek az élet-, egészség- és mezőgazdasági biztosítások, emellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra sem vetették ki, mivel azokat egy másik teher, a 30 százalékos baleseti adó sújtja. A többi vagyonbiztosítást viszont 10, a cascót pedig 15 százalékos adó terheli, és ezek a terhek megjelennek a bruttó díjakban is.

Az átlagos casco-díj viszont az új adó ellenére 2013-ban csökkent, és 2014-ben sem érte el a 2012-es szintet. Az idén az első negyedévben viszont már 7 százalék fölötti díjbevétel-növekedést mértek a szektorban, és az egy autóra beszedett átlagdíj is emelkedett 6,7 százalékkal. Ez persze az év végéig még változhat, lehetnek ugyanis olyan autósok, akik az első negyedévben félévre vagy egész évre kifizették a biztosítási díjat.

A lakásbiztosításoknál viszont még mindig erősebbnek tűnik az árverseny a köztehernél: a tűz és elemi kockázatokra kötött szerződések díjbevétele 2014-ben kis mértékben elmaradt a 2012-estől, miközben a kárkifizetések volumene ugyanazon a szinten maradt. Ennél a biztosítástípusnál nem hozott áttörést az idei év sem, a díjbevétel stagnált az első negyedévben, a kárkifizetések mennyisége viszont nőtt.

Bizakodásra adhat okot viszont, hogy néhány kisebb biztosításfajtára egyre nagyobb a kereslet. A balesetbiztosítások díjbevétele több mint 8 százalékkal nőtt az első negyedévben, így az idén akár a 20 milliárd forintos lélektani határt is átlépheti a piac. Emelkedett a díjbevétel a betegség-, az általános felelősségbiztosítások és az asszisztencia-piacon is.