Pénz- és tőkepiac

Nem lenne banktitok a Quaestor szerződés? - időt kért a bizottság

Jövő hétfőre halasztotta a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvénytervezet véglegesítését, illetve a parlament elé terjesztését az Országgyűlés költségvetési bizottságának brókerbotrányt vizsgáló albizottsága mai, budapesti ülésén. A jogszabály alapján nem minősülnének banktitoknak az MFB és a Quaestor Zrt., illetve kapcsolt vállalkozásai között született szerződések.

A törvénytervezetet Szűcs Lajos (Fidesz) albizottsági elnök terjesztette elő, aki felidézte, hogy az albizottság nem terjeszthet be törvényjavaslatot, csak annak tagjai, ezért szerepel a tervezet végén valamennyi albizottsági tag neve.
   
Szelényi Zsuzsanna (független) azt kifogásolta, hogy a törvénytervezetet csak az ülés elején kapták kézhez. Ehhez csatlakozott Schmuck Erzsébet (LMP) és Szakács László (MSZP) is, kiemelve azt, hogy nem tudták a szöveget a szakértőikkel megtárgyalni.
   
Hegedűs Lorántné (Jobbik) pedig azt kifogásolta, hogy az érintett hitelszerződések csak kis szeletei a botránynak, ezért a probléma szélesebb körben való vizsgálatát javasolta. Szakács László ehhez annyit tett hozzá, hogy a banktitok alól feloldani kívánt szerződés a Quaestor által a győri ETO stadion felépítéséhez felvett 17 milliárd forintos hitelről szól.    
Javasolta, hogy a minisztériumok és az önkormányzatok által kötött valamennyi Quaestor-szerződést ismerhesse meg az albizottság.
   
Schmuck Erzsébet azt vetette fel, hogy a parlament előtt van jelenleg is egy MFB törvény módosítás, amelyet a kormány terjesztett be. Miért kell új törvényjavaslatot készíteni, ha az albizottság ehhez módosító javaslatként is benyújthatja az elnök által készített tervezetet, illetve annak a konszenzusos változatát - tette fel a kérdést.
   
Szelényi Zsuzsanna elfogadhatatlannak  tartotta az elnök tervezetét, ezért jelezte, hogy azt nem írják alá.  Szerint az egész albizottság csak alibinek kell a kormánynak. Ezért felsorolta, hogy - a legfőbb ügyésztől a számvevőszék elnökén át, a jegybank elnökéig - kiket javasol meghívni a bizottság elé.
   
Szűcs Lajos ehhez annyit tett hozzá, hogy ebben az ügyben a legfőbb ügyészt már interpellálták és válaszolt is a feltett kérdésekre.

 

MTI-->

banktitok Magyar Fejlesztési Bank elhalasztás Quaestor törvénymódosítás
Kapcsolódó cikkek