Felfüggesztette új számlavezető rendszerének tesztelését a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. (KELER) – derül ki a társaság honlapján szereplő tájékoztatóból.

A tájékoztatás szerint a felfüggesztés ideje alatt a KELER a rendszercsere projekt működését felülvizsgálja, illetve a tesztrendszeren is elvégzi a szükséges módosításokat további belső tesztekkel párhuzamosan, hogy a tesztelés újbóli elindításakor teljes értékű tesztkörnyezetet biztosítson az ügyfelei számára. A tesztidőszak felfüggesztése – áll a tájékoztatóban – maga után vonja az augusztus 3-ra tervezett éles indulási időpont elhalasztását is annak érdekében, hogy a piaci szereplők számára elegendő idő álljon rendelkezésre a rendszer átültetésére.

A KELER Rendszercsere Projektjének tesztidőszaka áprilisban kezdődött meg: a társaság honlapján szereplő dokumentumok szerint a projekt célja, hogy az elkövetkezendő években egy modernebb, versenyképesebb, az ügyfeleket magasabb színvonalon kiszolgáló értéktár működésének feltételeit teremtse meg. A számlavezető rendszer cseréjére a KELER a Tata Consulting Services által szállított BaNCS rendszert választotta.

A KELER még 2010 júniusában csatlakozott az Európai Központi Bank kezdeményezéséhez, a TARGET2-Securities (T2S) projekthez, amelynek keretében 2017-ig létrejön az egységes európai értékpapír-elszámolási rendszer. A KELER azóta – tájékoztatott éves közgyűlése után a társaság – a hazai piaci szereplők bevonásával aktívan részt vesz a nemzetközi munkában, a 2012 júniusában a T2S csatlakozásról hozott döntéssel pedig elindította felkészülési projektjét, a Stratégiai Modernizációs Programot. Ennek keretében vezetik be az új értéktári számlavezető rendszert – Európa egyik legmodernebb háttér-infrastruktúráját –, amelyen keresztül 2016-ban csatlakoznak az európai rendszerhez.

A KELER a számlavezető rendszer cseréjének projektjével párhuzamosan több más fejlesztést is végrehajtott a közelmúltban: tavaly vezette be a „trade reporting” szolgáltatását, amely a derivatív ügyletek jelentési kötelezettségének teljesítésében segíti a piaci szereplőket: bankokat, brókercégeket, illetve a nagyvállalatokat. Mivel a trade reporting szolgáltatást az előzetesen vártnál többen választották, a cég szerint kijelenthető, hogy a hazai tőkepiaci szereplők jelentős százaléka a KELER szolgáltatását használva tesz eleget a jelentési kötelezettségének. Szintén tavaly fejlesztették ki – valamennyi érintett hazai tőkepiaci szereplő részvételével – a WARP platformot is, amely 2014 decemberétől vált az elsődleges befektetési jegy elszámolási rendszerré.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonában álló KELER sikeres évet zárt tavaly: az éves, rendes közgyűlésen elfogadott beszámoló szerint a társaság 2014-et 232,2 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 2,86 milliárd forintos adózás előtti és 2,36 milliárd forint összegű adózás utáni nyereséggel zárta: utóbbi 400 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Az eredményt a közgyűlés döntése alapján teljes egészében az eredménytartalékba helyezték.