Öt kontinens 57 országának képviselője jelenlétében aláírták tegnap az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) alapító okiratát Pekingben – jelentette az MTI.

Ötvenen látták el kézjegyükkel a dokumentumot, heten pedig vélhetően az év végéig teszik meg ugyanezt, amikorra ténylegesen megkezdi működését a pénzintézet. Az ünnepségen Lou Csi-Vej kínai pénzügyminiszter azt hangoztatta, hogy a bank, amely alig két év alatt született meg Kína kezdeményezésére, magas normáknak és a nemzetközi szabályoknak megfelelően, hatékonyan és átláthatóan fog működni.

A 100 milliárd dollárosra tervezett törzstőke 75 százalékát ázsiai országok adják, hozzájárulásuk alapjául gazdasági teljesítményüket vették figyelembe. A három legnagyobb részvényes Kína, India és Oroszország 26,06, 7,5 és 5,92 százalékos szavazati aránnyal. Sajtójelentések szerint a negyedik Németország, amelyet Dél-Korea követ. Pekingben azt állítják, Kína nem törekszik vétóra a bank döntéshozatalában.

Az intézményi rendszer felállását is tartalmazó, 60 cikkelyből álló alapszabályt elsőként Ausztrália képviselője írta alá. Európából itt volt többek között Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország küldötte. Dánia, Dél-Afrika, a Fülöp-szigetek, Kuvait, Lengyelország, Malajzia és Thaiföld még nem hozta meg az alapítói csatlakozáshoz szükséges kormányzati vagy törvényhozási döntést. A most elfogadott dokumentumot még minden aláíró országnak jóvá kell hagynia.

Az intézményt a szakmai közvélemény a nyugati dominanciájú Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank (ÁFB) versenytársának tekinti, amelynek elsőrendű célja az ázsiai kontinens jelentős infrastrukturális lemaradásának enyhítése, a környezeti szempontokat is figyelembe vevő beruházások finanszírozása.

Az USA és szövetségese, Japán nem jelentkezett az AIIB alapító tagjai közé, de a South China Morning Post című lap értesülése szerint Washington átértékelheti álláspontját.