Pénz- és tőkepiac

A kártyáknál is látszik a vasárnap

Éppen feleannyit vásárol a lakosság bankkártyákkal vasárnap, mint a kötelező zárva tartás előtt – derül ki a MasterCard legfrissebb adataiból. A kártyatársaság kimutatása szerint a vásárlási szokások a hét többi napján is megváltoztak. Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a csütörtök lett az egyik új bevásárlónap.

A vasárnapi boltzár nyomán a hét utolsó napján a felére csökkent a bankkártyás vásárlások száma, összegük pedig 52 százalékára – derül ki a MasterCard tegnap közzétett adataiból. A kártyatársaság a vasárnapi boltbezárás bevezetését megelőző két hónap napi bankkártyás tranzakcióinak számát és értékét hasonlította össze az azt követő két hónap adataival.

Jóllehet a törvény bevezetése előtt is a vasárnap volt az egyik leggyengébb nap vásárlási szempontból, az új szabályozásnak betudhatóan ezen a napon negyedannyi kártyás művelet zajlik, mint a hét legnagyobb forgalmú napján, azaz szombaton. Ami a többi napot illeti: a bankkártyás vásárlások száma átlagosan 11, értéke pedig átlagosan 20 százalékkal növekedett a hét további hat napján. A MasterCard statisztikái alapján megállapítható tehát, hogy a vásárlók átütemezik a heti bevásárlást más napokra. A tranzakciók száma legnagyobb mértékben a csütörtöki napon emelkedett, 19 százalékkal, de jelentősen nőtt a szerdai (13) és a szombati (12 százalék) kártyás vásárlások száma is.

A statisztikából az is kiderül, hogy a vasárnapi zárva tartás nem vetette vissza a kártyás fizetések népszerűségének növekedését. A MasterCard statisztikája szerint az új szabályozás bevezetését követően ugyanolyan ütemben nőtt a bankkártyás vásárlások száma (5 százalékkal) és értéke (12 százalékkal) a vizsgált négy hónap alatt, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. „Számunkra fontos tény, hogy a vasárnapi zárva tartás nem volt negatív befolyással az elektronikus fizetések népszerűségének növekedésére, és egyre többen választják a plasztikot a korszerűtlen készpénz helyett. Ami az új vásárlási szokásokat illeti, a csütörtök előretörése a legérdekesebb fejlemény, amit a kereskedelemben is ki lehet használni akciókkal, esetleg hosszabbított nyitva tartással” – mondta Eölyüs Endre, a MasterCard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

A MasterCardnak az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos statisztikái azt mutatják, hogy a vasárnapi zárva tartás az internetes vásárlási szokásokra is hatással volt. A törvény hatálybalépése előtt szombaton és vasárnap történt a legkevesebb vásárlás az interneten – csaknem azonos mennyiségű tranzakció ment végbe a két hétvégi napon. Az új törvény bevezetését követően ugyanakkor a hétvégi internetes vásárlási szokások egyértelműen megváltoztak. Szombati napokon több mint 20 százalékkal esett vissza az online bankkártyás tranzakciók száma, ezzel szemben vasárnap a hét napjai közül a legnagyobb mértékben, 6 százalékkal nőtt az online tranzakciók száma.

Erős növekedés

Rohamosan növekszik a kisebb összegű vásárlásokhoz használható érintőkártyák száma a magyarországi piacon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. A jegybank adatai szerint március végén már 3,922 millió, itthon forgalomban lévő kártya rendelkezett érintő funkcióval, amely az összes plasztik 44,26 százalékát jelenti.

A bankkártyák fokozatos cserélődésével az érintő funkcióval is rendelkező kártyák terjedése tovább folytatódhat, arányuk rövid időn belül meghaladhatja az 50 százalékot is.

A bankkártyák fokozatos cserélődésével az érintő funkcióval is rendelkező kártyák terjedése tovább folytatódhat, arányuk rövid időn belül meghaladhatja az 50 százalékot is. -->

vasárnapi zárvatartás pénzforgalom bankkártya
Kapcsolódó cikkek