Pénz- és tőkepiac

Itt a kiskapu az ingyenes készpénzfelvételi limit túllépéséhez

Júliusban vezette be az egyik diszkontlánc azt a szolgáltatását, mely a vásárlót azonnal „ingyen” készpénzhez juttatja, az üzletnek pedig csökkenti a pénzkezeléshez kapcsolódó költségeit. Még a bankok is jól járnak azzal, ha az ügyfél nem az ATM-ből veszi fel a pénzt – írja a Magyar Nemzet Online.

Meg is többszörözheti a havi 150 ezer forintos ATM-ből ingyen felvehető összeget az a vevő, aki igénybe veszi a Penny Market cash back akcióját. Az üzletlánc júliusban vezette be a szolgáltatást, amellyel minden háromezer forint fölötti bankkártyás vásárlásnál jogosult az ügyfél legfeljebb húszezer forint összeget készpénzben felvenni. A Penny tájékoztatása szerint a szolgáltatás összes üzletükben folyamatosan rendelkezésre áll – írja a lap.

A pénztárból való készpénzfelvétel kártyás vásárlásnak minősül és a kereskedőlánc sem számol fel miatta extra költségeket. A vásárlók számára további jó hír, hogy amennyiben hitelkártyájukkal fizetni tudnak az üzletben, úgy akár annak terhére is vehetnek fel készpénzt. Ennek azért különösen nagy a jelentősége, mert a hitelkártyát vásárlásra találták ki, s ezért a bankautomatás készpénzfelvételnek igen magas a költsége.

A szolgáltatás mindenki számára praktikus – írja a lap. A vásárlónak nem kell ATM-et keresnie, túllépheti a 150 ezres ingyenes készpénzfelvételi limitjét. Az üzlet megszabadul a készpénzes vásárlások miatt felhalmozódó nagyobb címletektől, így azokkal nem a pénztárosnak kell bajlódnia a nap végé, továbbá csökkennek a pénzkezeléshez kapcsolódó költségek. Végül a bankkártyát kibocsátó bank is jól jár, hiszen anélkül juttatja készpénzhez az ügyfelet, hogy ATM-en vagy egyéb módon közvetlenül kapcsolatban lépett volna vele, azaz a hitelintézet is költséget spórolt meg.

A cash back az USA-ban elterjedt és népszerű szolgáltatás, ám a Penny akciójához képest a klasszikus cash back igénybevehetőségének nincsenek ilyen szigorú korlátai. Vásárlási kötelezettség lehet, de nincs minimum összeg és a kifizetés sincs maximalizálva. Magyarországon a készpénzfelével átlagos összege 60 ezer forint. Ehhez képest a 20 ezres limit szűk keretnek számít.

szolgáltatás Penny market bankok készpénzfelvétel
Kapcsolódó cikkek