Mától lehet szerződéseket kötni a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) igényléséről, az első ügyfelek várhatóan a héten már meg is szerezhetik a támogatás felvételéhez szükséges jóváhagyásokat.
A több elemében is újdonságot jelent a korábban megszüntetett, majd a rendszerbe ismét visszahozott szocpolhoz képest: már egy gyermek meglétekor vagy annak vállalásakor is igénybe lehet venni, továbbá már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet. Az állami támogatás összege 500 ezer és 3,25 millió forint között lehet, egy kétgyerekes család például alapesetben a lakóingatlan méretétől függően 800 ezer–1,3 millió forintot kaphat, egy háromgyerekes pedig 1,2–2 millió forintra jogosult.

A használt lakásoknál a legfontosabb feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bővítésről van szó – a bővítéssel érje el a komfortos minősítést. Maximálja a rendelet a négyzetméterenkénti vételárat is, itt a plafon 350 ezer forint. Emellett régiónként eltérő maximális vételárakat is meghatároztak: Budapesten például legfeljebb 35 millió forintos ingatlanhoz igényelhető a támogatás, a közép-magyarországi városokban a vételár maximum 28 millió, az egyéb településeken pedig 23 millió forint lehet.

Ami pedig az igénylőre vonatkozó megkötéseket illeti, azoknál változatlanul nagyon fontos elem, hogy nem lehet lakástulajdona egyik családtagnak sem. (Ez a bővítés esetére értelemszerűen nem vonatkozik.) Házastársak és élettársak is igényelhetik a támogatást, ha magyar állampolgárok, szabad mozgással és tartózkodási joggal rendelkező személyek, bevándoroltak és letelepedtek, hontalanok és menekültek vagy oltalmazottak. Együtt lakó vagy együtt beköltöző, vér szerinti, örökbe fogadott és gyámság alatt álló gyermek után is igényelhető, ha a gyermek 16 év alatti vagy nappali tagozaton tanuló diák, és 25 év alatti. Két vállalt, még meg nem született gyermek után is igényelhetik a CSOK-ot fiatal házaspárok, ha annak mindkét tagja 40 év alatti.

Az új lehetőség bevezetésével a kormányzat célja vélhetően az, hogy valóban rászoruló családok is könnyebben saját ingatlanhoz jussanak, illetve ezzel is hozzá kívánnak járulni a magyarországi lakáspiac további élénkítéséhez, főleg a mostani fellendülés által kevésbé érintett, vidéki régiókban.

A CSOK bevezetése várhatóan tovább élénkítheti a lakáshitelpiacot is Magyarországon, hiszen a támogatás sok családnál elősegítheti a kölcsön felvételéhez szükséges önerő előteremtését, főleg az alacsonyabb értékű, vidéki ingatlanoknál. (A forinthiteleknél érvényes, minimális, 20 százalékos önerőbe beszámítható a CSOK összege, ami nagyban bővíti az adósok és a bankok lehetőségeit.) A kormány korábbi tájékoztatása szerint egyébként a lehetőséggel éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tud majd élni. Az idei évi költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot biztosítottak az új támogatási formára, de a keret felülről nyitott.