Pénz- és tőkepiac

Nagy üzletektől eshetnek el az USA-ban a bűnös bankok

Egyre jobban fenyeget az a veszély három, a manipulációs botrányokban érintett nagy globális bankot, hogy nem kezelhetnek nyugdíjbefektetéseket az USA-ban – derül ki azokból a levelekből, amelyeket a Bloomberg szerzett meg. A munkaügyi minisztérium még július közepén közölte a német Deutsche Bank, a svájci UBS Group és a brit Royal Bank of Scotland vezetésével: első körben elutasította arra irányuló kérésüket, hogy felmentést kapjanak egy fontos felügyeleti előírás alól.

A három pénzintézet ez év elején elismerte bűnösségét a londoni bankközi kamatláb (Libor), illetve a devizaárfolyamok évekig tartó manipulálásában, ez viszont az USA szövetségi törvényeinek értelmében azzal járhat, hogy elveszítik minősített vagyonkezelői státusukat, vagyis nem végezhetnek egyes forrásgyűjtési tevékenységeket, illetve nem kezelhetnek nyugdíjszámlákat.

Hasonló helyzetbe korábban más nagybankok is kerültek már, és ilyenkor az volt az általános gyakorlat, hogy kivételes elbánást kértek hatóságoktól, és többnyire meg is kapták. Az elmúlt évben azonban a kongresszus demokrata tagjai nyomást kezdtek gyakorolni annak érdekében, hogy a munkaügyi minisztérium, illetve az értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) alaposabb vizsgálatokat folytasson le ezekben az ügyekben.

A minisztérium a most nyilvánosságra került levelekben mindhárom bankkal közölte: nem tudták igazolni, hogy az ügyfelek érdekét szolgálná, ha kivételeznének velük, de mindannyiuknak megadta a lehetőséget további információk beadására. Erre negyven napjuk volt, ami a hét végén járt le, azt egyelőre nem tudni, éltek-e a lehetőséggel a bankok.

Az árfolyam-manipulálásban érintett bankok közül az USA hatóságaival kötött megállapodás keretében májusban a JPMorgan Chase, a Citigroup és a Barclays is bűnösnek ismerte el magát, majd kérte a kivételezést, az ő ügyükben még nincs döntés.

Bank USA
Kapcsolódó cikkek