Pénz- és tőkepiac

Májusig jöhetnek a Jeremie-pénzek

Május 31-ig kaphatnak haladékot a Jeremie kockázati tőkealapok kezelői arra, hogy kihelyezzék kis- és középvállalkozásoknak a rájuk bízott 132 milliárd forintot. Az ezt lehetővé tévő kormányrendelet-módosítás küszöbön áll – értesült a Világgazdaság.

Mentőövet dob a kormány az EU Jeremie-s kockázati tőkék kezelőinek arra, hogy még időben ki tudják helyezni a rájuk bízott összegeket hazai kis- és középvállalkozásoknak (kkv).

A Világgazdaság értesülései szerint az illetékes tárcák már áldásukat adták arra a kormányrendelet-módosításra, amely a kockázati tőkék befektetésének határidejét 2015. december 31-ről 2016. május 31-re tolná ki.

A halasztásra azért van szükség, mert a mostani állás szerint több alap sem tudja teljesíteni azt a sokak által irreálisnak tartott előírást, amely szerint az általuk kezelt tőkék legalább 75 százalékát ez év végéig be kell fektetniük, ha ez nem sikerül, akkor a nyakukon maradt összegek unióra eső részét vissza kellene fizetniük Brüsszelnek. A 2010 tavaszán indult Jeremie kockázatitőke-program 131,5 milliárd forintos forrásának 70 százalékát az EU biztosítja, a maradék 30 százalékot magánbefektetők nyújtják.

Márpedig a nyilvánosan elérhető adatok, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesítése szerint a 28 kockázati tőkealap 2014 végéig együttesen csak 53 milliárdot fektetett be, ez az összkeret alig 40 százaléka. Optimistább képet festett a Nemzetgazdasági Minisztérium a nyár elején, 28-30 milliárd forintra téve az akkor még kihelyezésre váró összeget.

Még durván 2 milliárd forintra keres gazdát például az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a két alapjában összegyűlt 8,3 milliárdból – tájékoztatta a Világgazdaságot Zsembery Levente, az alapkezelő vezérigazgatója. Ám ennek közel háromnegyedének a kihelyezéséről Zsembery szerint már elvi megállapodás született, a maradék 500-700 millió odaítéléséről pedig már tárgyalnak. A Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. két alapja közül a 2,14 milliárd forintos forrású úgynevezett magvető alapjának, a Conor Seednek jöhet jól a határidő-hosszabbítás, mert – mint azt Gerő Viktor, a Central-Fund partnere lapunkkal tudatta – még nem érte el a bűvös 75 százalékos határt.

Velük szemben túlteljesített az Euroventures és a Primus Capital, mégis örülnének, ha május végéig még lenne módjuk befektetni. Az eddig 9,5 milliárd forintot kihelyezett Euroventures abban a kényelmes helyzetben van – mondta a Világgazdaságnak Tánczos Péter igazgatósági elnök –, hogy három társaságból is már kiszállt, így az onnan visszajött pénzeket szeretné újra befektetni, éppen e héten készül a 18. invesztíciójára.

Törlesztettek már a 6,2 milliárd forintos vállalásánál 15 százalékkal többet kihelyezett Primus befektetési célpontjai is, amit a társaság arra kíván fordítani, hogy a meglévő befektetéseibe visszajuttassa, mérséklendő azok kockázatát – közölte lapunkkal Bruckner Zoltán partner, befektetési igazgató.

Ám a jövő május végi újabb határidő után is lesz kockázati tőke a kkv-knak – helyezte kilátásba a Világgazdaságnak a Miniszterelnökség. Jövőre olyan kockázatitőke-konstrukciók meghirdetését tervezik, amelyek innovációval, kutatás-fejlesztéssel kapcsolatosak, vagy éppen a kkv-k versenyképességének javítását célozzák.

Az alapok befektetési teljesítményének megítélése nagyon korai lenne, hiszen még a befektetési időszak sem zárult le – értékelt az MNB a nyár eleji kockázati jelentésében. Hozzátéve: a nemzetközi iparági tapasztalatok alapján megállapítható, e kockázatos iparágban a befektetések nagyságrendileg 20 százaléka zárul pozitív hozammal. Az ezeken elért nyereség viszont ellentételezheti a többi veszteségeit.

JEREMIE
Kapcsolódó cikkek