Pénz- és tőkepiac

Betett a zálogházaknak is az olcsó arany

Az arany árának csökkenése miatt lejjebb kúsztak a zálogházak által grammonként ajánlott kölcsönösszegek is, így több szolgáltató csökkenő forgalommal kénytelen szembesülni.

Kissé csökkenő forgalmat hozott több zálogkölcsön-szolgáltatónál az arany világpiaci árának esése, hiszen ennek hatásait a cégek legalább részben kénytelenek érvényesíteni a kölcsönösszeget meghatározó grammonkénti árban – derül ki a lapunk által megkérdezett szereplők nyilatkozataiból. Az arany unciánkénti árfolyama jelenleg 1100 dollár körül mozog a világpiacon, 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz képest. A zálogházak által kínált grammonkénti ár, ha nem is ekkora mértékben, de szintén csökkent az elmúlt időszakban: a leggyakoribb, 14 karátos arany grammjáért jelenleg 4700–6300 forintot kínálnak az ajánlataikat az interneten is közzétevő szolgáltatók, míg a finomabb, 18 karátos nemesfémnél jellemzően 5200 és 7000 forint között mozog a grammonkénti kölcsönösszeg. A kereslet ugyanakkor viszonylag stabil, hiszen a zálogkölcsön nagyon praktikus módja az átmeneti pénzzavarok enyhítésének, leginkább azért, mert gyakorlatilag azonnal, minden különösebb utánajárás nélkül elérhető.

A növekvő verseny viszont mind a hitelek áránál, mind a grammonként kínált kölcsön nagyságánál gondosan kiszámított üzletpolitikára kényszeríti a szolgáltatókat. „Folyamatosan nyomon követjük az arany árfolyamának alakulását, ha szükséges, akkor finomhangoljuk a kockázatvállalási politikánkat, hogy ügyfeleinknek mindig a lehető legjobb ajánlatokkal állhassunk rendelkezésére” – nyilatkozták lapunknak a BÁV Zrt.-nél. A közel 250 éve piacon lévő BÁV 2015-ben – tették hozzá – egy szűkülő piacon is megőrizte vezető szerepét, és szinten tudta tartani kölcsönállományát.

A BÁV saját kutatásai és tapasztalatai szerint egyébként az ügyfelek leginkább a felkínált grammonkénti ár – vagyis az elérhető kölcsönösszeg – alapján választanak a szolgáltatók közül, ám az ügyfelek megtartásánál a legfontosabb tényező a kölcsönös bizalom. Tapasztalataik szerint a fogyasztói tudatosság erősödése már érezteti hatását a zálogpiacon is, így hosszú távon csak az igazán versenyképes és átlátható ajánlatok állják ki a piac próbáját.

Az átlátható ajánlatoknak valóban nagy a szerepük a zálogkölcsönök piacán, hiszen a végső költsége nagyon sok tényezőtől függ: ilyen a kezelési költség, a futamidő, a kamat, de nagyban befolyásolhatják az árat az esetleges késedelmes fizetés után felszámolt extra tételek is. A kézizálog-kölcsönök egyébként a kis összegű fogyasztási hitelekre jellemző, 30-40 százalékos THM mellett érhetők el, de a konstrukció sajátosságai miatt ennek a mutatónak itt kisebb a jelentősége.

Nagy csomagot ad el a BÁV

Február 2-án nyilvános online értékesítést rendez a BÁV-Zálog Zrt.: összesen 11 648 darab, nem teljesített kölcsöntartozások fedezetét képező kézizálog-tárgyat ad el. A tárgyak zálogértéke a társaság közlése szerint 476,5 millió, a nettó kikiáltási ára pedig 443,5 millió forint. A jelentkezőknek 100 ezer forint plusz áfa regisztrációs díjat kell fizetniük, illetve az eladást megelőző napon biztosítékként át kell utalniuk a kikiáltási ár 20 százalékát is.

arany zálog
Kapcsolódó cikkek