Pénz- és tőkepiac

Rejtélyes tulajdonosok az Opimusban

Szinte a semmiből bukkant fel december közepén a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Opimus Group Nyrt. két új, 5 százalék feletti befolyással rendelkező tulajdonosa. Ráadásul a 24,54 százalékos pakettet birtokló Cariati Holding Ltd.-ről és a 15,86 százalékos részesedésű TAC Investment Ltd.-ről a cég közleményéből nem derül ki, hol vannak bejegyezve, és kik a tulajdonosai, és ezen információkat az Opimus hatályos adatai sem tartalmazzák. Az Opten Informatikai Kft. cégadatbázisában például tulajdonosként még a Bábolna Pharma Invest Kft. szerepel, apró szépséghiba, hogy az a tulajdonosi részesedését 1997. január 1-jén eladta.
Jobb híján csak a BÉT-en közzétett tájékoztatásokra lehet hagyatkozni, ám azokkal is gondok vannak.

A CZ-Fém Fémfeldolgozó Kft. például május 6-án jelentette be, hogy eladta összes, az Opimus jegyzett tőkéjének 19,63 százalékát kitevő részvényeit, a Hidashát 51 Mezőgazdasági és Vagyonkezelő Kft. pedig július 28-án, hogy megvált 5,75 százalékos részesedésétől. Furcsa, hogy a CZ-Fém kiszállásának időpontja az Opimus tájékoztatása szerint nem ismert. A Hidashátnál ugyan közölték, hogy a tranzakciót tavaly január 16-án ütötték nyélbe, ezzel azonban az a gond, hogy a részvényadásvételeket két nappal később be kell jelenteni a társaságnak. Ám a több mint féléves mulasztás miatt sem a BÉT, sem a felügyelet nem büntetett.

Mindkét volt Opimus-tulajdonos közel áll a tavaly február végén bebukott Buda-Cash Brókerházhoz. A CZ-Fém annak címén van bejegyezve, ügyvezetője és résztulajdonosa az a Gyarmati János, aki más Buda-Cash-érdekeltségekben is tölt be vezető tisztséget, és ő maga is cégjegyzésre jogosult a brókercég nevében. A Hidashát pedig Pál Gyula, a Buda-Cash igazgatósági tagjának az érdekeltsége.Mindez azért kapcsolódhat a december közepi újabb tulajdonosváltásokhoz, mert kisbefektetők attól tartanak, a két rejtélyes offshore cég mögött egykori Buda-Cash-vezetők állnak, akik e két társaságba mentették ki az Opimusban lévő vagyonukat.

Ezt a brókercég február végi felügyeleti biztos alá rendelését, majd a felszámolás március eleji megindítását követően nem tehették volna meg, hiszen a Buda-Cash-botrányban érintettek vagyonát a hatóságok zárolták.
Akkor egyébként még a Buda-Cash tulajdonában is volt közvetlenül 5,25 százaléknyi Opimus-részvény, ami azonban mára 7,11 százaléknyira duzzadt. Mivel a Buda-Cash a felszámolása miatt értelemszerűen nem vásárolhatott, a növekmény arra utal, hogy a felszámoló talált további Opimus-részvényeket, erről azonban a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) nem tájékoztatott. Az Opimus augusztus 19-én megjelentetett első féléves gyorsjelentésében még az 5,25 százalékos tulajdoni hányad szerepelt, a november 18-i háromnegyed évesben viszont már a 7,11 százalékos. Mindennek azért van jelentősége, mert a felszámolónak árverésre kell bocsátania az Opimus-részvényeket. Hogy erre mikor kerülhet sor, arra lapzártáig a PSFN-t tulajdonló Magyar Nemzeti Bank nem válaszolt.

Optimus Buda-Cash
Kapcsolódó cikkek