Pénz- és tőkepiac

Értékpapírszámlák: hamarosan lekérdezhető az egyenleg

A befektetési szolgáltatók ügyfelei az MNB elektronikus felületén első ízben február elején kérdezhetik le anonim módon a befektetési szolgáltatójuknál vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank által rendezett mai háttérbeszélgetésen. A lehetőség révén jelentősen erősödhet a jegybank ellenőrzési hatékonysága, és ezáltal a pénzügyi piacokba vetett bizalom azzal, hogy az ügyfelek összevethetik: egyeznek-e az MNB-nek és a nekik küldött adatok.

Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke közölte: a rendszer lényege, hogy a befektetési szolgáltatóknak minden hónapban, a tárgyhónapot követő ötödik munkanapig át kell adniuk az ügyfeleik értékpapír- és pénzegyenlegének anonim adatait az MNB részére.

Ezeket az adatokat a számlatulajdonosok legkésőbb az átadást követő ötödik munkanaptól – de legkésőbb a következő hónap 10. munkanapjáig – a jegybank honlapján ellenőrizni tudják. Ennek megfelelően a 2016. januári adatokat a szolgáltatóknak legkésőbb február 5-ig kellett beküldeni, azokat az ügyfelek pedig legkésőbb február 12-től lekérdezhetik, a februári egyenleg adatainak feltöltéséig, de legkésőbb március 11-ig. (Archív adatok lekérdezésére tehát nincs lehetőség.)

A lekérdezéshez szükséges 24 jegyű belépési azonosítót és a havonta változó, 12 karakteres jelszót a befektetési szolgáltatóknak a törvény szerint automatikusan meg kell küldeniük. Ha egy ügyfélnek egy szolgáltatónál több számlája is van, akkor egy azonosítóhoz több jelszót is kap. Ami a lekérdezhető adatokat illeti, az internetes felületen elérhető a rendelkezésre álló, felhasználható pénzeszközök hó végi egyenlege, illetve a számlán vezetett értékpapírok azonosítója, elnevezése, mennyisége, az elszámolás devizaneme, emellett hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál a névérték is. Fontos ugyanakkor, hogy a kimutatásban nem szerepelnek a határidős és opciós termékek.

Szeniczey Gergő, a Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság igazgatója közölte: az új lehetőség hozzávetőlegesen kétmillió értékpapírszámlát érint, az első feltöltések a jövő hét elején történnek meg, a jövő hét végére pedig az összes januári adat elérhető lesz.

Windisch László MNB
Kapcsolódó cikkek