Pénz- és tőkepiac

A nem életág még mindig kevés nyereséget hoz

A legtöbb nagy biztosítónál gyengébbre sikerült a vagyonbiztosítási ág eredménye, mint az életágé. A tulajdonosok pedig szinte minden profitot kivittek az országból.

Még mindig kísért a biztosítási a nagy biztosítóknál – ez derül ki a cégek napokban benyújtott, 2015-ös évről szóló beszámolóiból. A jegybank adatai szerint is sokkal kisebb a profit a 10-15 százalékos közteherrel sújtott vagyonbiztosításokon, mint az életbiztosítási ágon. Tavaly a nem életágon a biztosítástechnikai eredmény nem érte el a 7,5 milliárd forintot, miközben az életág jövedelmezősége megközelítette a 21 milliárdot.

A nagy biztosítók többségénél is hasonló volt a helyzet. Az Allianznál például a nem életág csupán 1,4 milliárd forintos eredményt termelt, miközben az életbiztosításokon több mint 3,5 milliárd forintnyi profit volt. A nem életág eredményével is elégedettek lehetnek azonban a biztosítónál, 2014-ben ugyanis ez a divízió még több mint 4 milliárd forintos veszteséget termelt. Tavaly főleg az javított sokat az eredményen, hogy sikerült csökkenteni a kárráfordításokat, amit a kártartalékok csökkentésével értek el. Az Allianz végül az egyik legnyereségesebb biztosítóként zárta a múlt évet, az adózás utáni eredménye 12,25 milliárd forint lett, a tulajdonosok azonban még ennél is többet, csaknem 14,5 milliárd forintot vettek ki belőle osztalékként.

A Generalinál is az életágból jött a nyereség. A nem életágon mindössze 285 millió forint volt a biztosítástechnikai eredmény tavaly, ez is jobb persze a 2014-es csaknem 600 milliós veszteségnél. A nem életágon nőtt ugyan a díjbevétel is, de a károk ráfordításai is emelkedtek. A kárkifizetések és kárrendezési költségek csaknem 30 százalékkal emelkedtek tavaly, a kártartalékok viszont csökkentek. Az életágon a díjbevétel nőtt, a károk ráfordításai pedig a tavalyi szinten maradtak a Generalinál, a biztosítástechnikai eredmény végül 4,3 milliárd forint lett, ez több mint 40 százalékkal magasabb a 2014-esnél. A Generali tulajdonosai is viszik a pénzt az országból. A társaság nettó eredménye végül 6,5 milliárd forint lett, ebből 6,1 milliárd forintot fizettek ki osztalékként.

A Groupamánál veszteséges lett tavaly a nem életág, a biztosítástechnikai eredmény negatív lett, a díjbevétel ugyanis kisebb mértékben nőtt, mint a károk ráfordításai, emellett a működési költségek is emelkedtek kismértékben. Az életág azonban kompenzálta ezt, ott a biztosítástechnikai eredmény meghaladta a 2,5 milliárd forintot. A Groupama tulajdonosai is szinte az utolsó fillérig hazavitték a magyar leány nyereségét, az 5,17 milliárd forintos adózott eredményből csupán 11 millió forintnyit hagytak meg.

A legnyereségesebb hazai biztosító tavaly az Aegon volt több mint 13,2 milliárd forintos adózott eredménnyel. A tulajdonosok ebből a cégből is viszik a pénzt, 12 milliárd forintnyi osztalékot fizettek ki. Az Aegon egyébként kilóg a sorból, náluk a nem életbiztosítási ág több nyereséget termelt, a biztosítástechnikai eredménye meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ez 26 százalékkal magasabb a 2014-esnél. Az életágon ezzel szemben csupán 3,8 milliárd forint volt ugyanez az adat, és csökkent is 2014-hez képest. A csupán életbiztosításokkal foglalkozó NN tulajdonosai szintén hazavitték a nyereséget. A cég adózott nyeresége valamelyest elmaradt a 2014-estől, 774 millió forint volt tavaly, és ebből, valamint a tartalékokból egymilliárd forintot fizettek a részvényeseknek.

biztosító Groupama vagyonbiztosítás Aegon
Kapcsolódó cikkek