Pénz- és tőkepiac

Orbán: az integráció természetes része az új magyar bankrendszernek

A kormánynak meggyőződése , hogy „egy újjászervezett, a megelőző évtizedek zavaros folyamatait tisztázó, megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező és professzionális irányítással működtetett takarékszövetkezeti rendszer természetes részét adja az új magyar bankrendszernek”. – hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő Demján Sándornak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének küldött válaszlevelében, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el hétfőn a MTI-hez. A miniszterelnök kijelentette: a kormány sikeresnek ítéli, egyben lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, "kétes ügyletektől való megszabadítását" és feltőkésítését.

Jelezte azonban, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül. Azzal is egyetért - közölte -, hogy a felügyelet szempontjából a magyar bankszektornak versenysemlegesnek kell lennie. Ezért a kormány hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyeletnek azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

A benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az integráció további kiteljesítése, a szövetkezeti hitelintézetek közösségének erősítése szükségessé teszi a felügyelet ellenőrzésének kiterjesztését az integráció stabilabb és hatékonyabb működése, a közbizalom fenntartása és erősítése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn kiadott közleményében jelentette be, hogy amennyiben a jogalkotó úgy dönt, hogy a jogszabályi környezet módosításával az egységes szemléletű pénzügyi felügyelés irányába lép tovább, az MNB felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

Hozzátették: a takarékszövetkezeti szektor ma Magyarországon stabil, biztonságos; a jegybank felügyeleti jogkörének megerősítése, egységesítése tovább erősítheti a szektor stabilitását, illetve az ügyfelek és szektor szereplői közötti bizalmat.

Orbán Viktor takarék
Kapcsolódó cikkek