Pénz- és tőkepiac

Pénz kellett a jegybanki kúriához

Alig tizenkét napon belül 140 millió forintról 723,3 millióra emelte törzstőkéjét az MNB-Jóléti Humán Szolgáltató és Üzemeltető Kft. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóságának döntése alapján. A társaságot alapvetően azért hozta létre az MNB 2014 augusztusában, hogy fenntartsa és üzemeltesse a nettó 415 millió forintért megvásárolt tiszaroffi Borbély-kúriát, amelyben később kialakította a Tiszaroffi Képzési és Szabadidőközpontot. Emellett a kft. nyújtja az MNB által meghatározott üdülési és egyéb szolgáltatásokat, konferenciákat, oktatásokat, továbbképzéseket, kihelyezett testületi üléseket tart. Itt vitatta meg például az MNB felügyelőbizottsága június 17-én a jegybanki alapítványok létrehozásáról készült vizsgálati jelentést. Ugyanakkor a kft. üzemelteti az MNB munkahelyi büféit, s nyújt a jegybanknak catering- és teátrumüzemeltetési szolgáltatásokat.

A könyv szerinti értéke 2015-ben 50 millió forintról 75 milliósra emelkedett, annak hatására, hogy az MNB-nek 90 millióval kellett emelnie a törzstőkéjét, mert a várható veszteségre 65 milliós értékvesztést könyvelt el – olvasható a jegybank tavalyi éves jelentésében. Ám a veszteség végül ennek közel a duplája, 113,3 millió lett.

Az első, 510 milliós emelést a Világgazdaság érdeklődésére az MNB azzal magyarázta, hogy a Tiszaroffi Képzési és Szabadidőközpontnak helyet ingatlanegyüttest nem pénzbeli hozzájárulásként (apportként) vitték be a kft.-be. Mint közölték, „az ingatlan tulajdonosának váltásával nagyban egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek, és egyszerűbb elszámolási viszonyrendszer alakul ki a jegybank és leányvállalata között”. A tizenkét nappal későbbi, 113,3 milliós emelés indoka pedig „a további biztonságos működés fenntartása” volt. Mivel ez az összeg szinte hajszálra megegyezik a kft. veszteségével, arra lehet következtetni, hogy ez utóbbi emelés egy az egyben a veszteség rendezését szolgálta.

Kapcsolódó cikkek