Pénz- és tőkepiac

Takarékok: A szövetkezetek zöme Demján ellen foglalt állást

A takarékszövetkezeti integráció tagjainak több mint 90 százaléka írta alá egyetlen nap leforgása alatt azt a Demján Sándornak szóló tiltakozó levelet, amelyben felszólítják a milliárdos üzletembert: hagyja abba a szektor lejáratását. A hitelintézeti integráció 87 tagja közül 80 aláírása szerepel a levélen, amelyben többek közt azt írják: Demján egy olyan szervezet – Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) – nevében fogalmazott meg állításokat, amely a szektor fejlődésének gátja volt, és amelynek vezetése „már régóta nem képviseli a takarékszövetkezeti szektor érdekeit, véleményét”.  Leírják, hogy az OTSZ legutóbbi közgyűlésén (kedden) mindössze hat szövetkezet képviseltette magát.

A levél szerint Demján által végig ellenzett integráció eredményeként a takarékszövetkezeti szektor 2400 milliárd forintos mérlegfőösszeggel zárta az elmúlt évet, miközben szavatolótőkéje 264 milliárd forintról 326 milliárd forintra nőtt, amivel az Integráció a hazai bankpiac egyik legnagyobb és legbiztonságosabb szereplőjévé vált. A szektorban hosszú évtizedek óta elmaradt, és most elindított fejlesztések eredményei váltak láthatóvá az aláírók szerint: mind a lakossági, mind a vállalkozói szegmens hitelezésében nőtt a piaci részesedés, a 2014-es 1,03-ról 1,3 millióra nőtt az ügyfelek száma.

Az aláírók szerint Demján vádaskodásokkal és hazugságokkal próbálja félretájékoztatni a kormányfőt, és valójában a versenytársak érdekeit képviselve kelti az integráció rossz hírét a takarékszövetkezeti tagság és az ügyfelek körében.

A nyílt levelet itt megtekintheti.

Demján Bank takarék
Kapcsolódó cikkek