Pénz- és tőkepiac

Terrorra is van biztosítás

Egyre több magyar turista teszi fel a kérdést a biztosítóknak, hogy egy esetleges terrorcselekmény esetén fizetnek-e a megkötött utasbiztosítás alapján. A válasz: alapvetően nem, de egyre több a kivétel

Az egyre gyakoribbá váló terrortámadások az utasbiztosítási piacra is hatással vannak. Szemben a külföldi gyakorlattal, a terrorcselekmény következményei alapvetően továbbra sem tartoznak a biztosítás hatálya alá a magyar piacon, de bizonyos szolgáltatások esetében egyre több biztosító tesz már kivételt, és vállal térítési kötelezettséget. „Tavaly óta bővült azon magyarországi biztosítók köre, amelyek valamilyen térítést vállalnak terrorcselekmény esetére” – mondta a Világgazdaságnak Cseh Anett, a Netrisk üzlet- és termékfejlesztési vezetője. Tavaly még csak két ilyen kivétel volt a legnagyobb biztosításközvetítő portál kínálatában, az idén már öt biztosítónak volt olyan csomagja, amely nem zárta ki teljesen a terrorcselekményt a szerződéses feltételekben.

A Netrisk kínálatában jelenleg a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület az egyetlen, amelyik valamennyi szolgáltatásra vonatkozóan fedezetet vállal terrorcselekmény esetén is. Annyi a megkötés, hogy ha több személyre szól a biztosítás, akkor a fedezet megoszlik a biztosítottak között, tehát nem személyenként értendők a fedezetek, mint normál esetben. A többiek csak bizonyos szolgáltatások esetén fizetnek, meghatározott összeghatárig. Általában a sürgősségi orvosi ellátást térítik meg a biztosítók, a ViennaLife és az Aegon például egymillió forintig, az Allianz 2,5 millióig. Emellett a Magyarországra történő hazaszállítás költségeit is vállalják általában egymillió forintig. A ViennaLife honlapja szerint az idő előtti hazauzatás (például a menetjegy átfoglalása) költségeit is állja 100 eurós összeghatárig.

„A biztosítók a növekvő ügyféligényre reagálnak, és természetesen nem akarnak lemaradni az ügyfelekért folytatott versenyben sem – magyarázta Cseh Anett. – Különösen a franciaországi foci-Eb idején ugrott meg az ügyfelek érdeklődése, de összességében is elmondható, hogy egyre tudatosabbak a magyar utasok, és már alaposabban megnézik, hogy mi van a biztosítási csomagban.”

Tovább nő a viharkár

Az elmúlt napokban tovább emelkedett a múlt heti viharkárokkal kapcsolatos bejelentések száma. Az Aegon 7500 kárbejelentést regisztrált, a becsült kárösszeg 985 millió forint, az átlagos kár pedig 130 ezer forint. Az Allianzhoz több mint 5000 kárbejelentés érkezett a szerdai közlés szerint. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) múlt heti összesítése szerint több mint tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár becsült értéke elérheti az egymilliárd forintot. Az Aegon adatai szerint döntő többségében a jég okozta a legtöbb kárt, összesen 3772 bejelentés érkezett a jégverés miatt. Ezt követi a károk között a vihar (1888 db) és a villámcsapás (962 db). A legtöbb bejelentés Vas (2225 db) és Veszprém megyéből (1610 db) érkezett az Aegonhoz. (VG)


Turista Foci-Eb biztosítás terror
Kapcsolódó cikkek