Pénz- és tőkepiac

Csökkenti adósságát a Glencore

A nyersanyagárak emelkedése és a kiadások radikális lefaragása sem húzta még ki a csávából a Glen­core-t, amely 369 millió dolláros veszteséggel zárta az első fél évet. A piaci értéke alapján még ma is a világ harmadik legnagyobb bányászati és nyersanyag-kereskedelmi cégének számító Glencore egy évvel korábban még 676 millió dolláros veszteséget jelentett, ahhoz képest a mostani adat pozitív elmozdulást jelent. A svájci székhelyű cég vezérigazgatója, Ivan Glasenberg jelezte, hogy folytatják tavaly nyáron megkezdett költségcsökkentési és eszközeladási programjukat. Szükség is lesz erre a befektetők megnyugtatására: ők már tavaly óta amiatt aggódnak, hogy a zuhanó nyersanyagárak miatt apadó bevételekből a Glencore nem tudja törleszteni gigantikus méretűre nőtt adósságát. Akkor 30 milliárd dollárral tartozott a cég, ezt június végére sikerült 23,6 milliárd dollárra csökkenteni. Glasenberg szerint jelentős haladást értek el, és ha a trend folytatódik, jövőre felújíthatják a tavaly leállított osztalékfizetést is.

Több nagybefektető is közölte Glasenberggel, hogy addig ne gondolkozzon felvásárlásokban és bővítésekben, amíg az adósságot kezelhető szintre nem viszi le, és nem fizet újra osztalékot. Megnyugtatásukra Glasenberg kijelentette, hogy a kereslet és az árak biztatóan alakulnak, elsősorban a legnagyobb nyersanyag-felhasználó, Kína részéről tapasztalják az igények növekedését. A cink ára az idén már 43 százalékkal, a széné pedig egyharmadával nőtt, amiben a bányabezárások, a kapacitásszűkítések is nagyban közrejátszottak. A profittermelésben élenjáró ezüst viszont továbbra is gyengélkedik, bár Glasenberg szerint tévesek azok a várakozások, miszerint a kínálat a közeljövőben lényegesen megnő, s emiatt tartósan alacsonyak maradnak az árak – írja a The Wall Street Journal.

A Glencore az első fél évben már majdnem teljesítette idei, 4-5 milliárd dollár értékű vagyoneladási tervét. Kedden pedig még közelebb kerültek ehhez azzal, hogy 670 millió dollárért értékesítették ausztráliai aranybányájukat az Evolution Miningnek. A cél, hogy év végre 17,5 milliárd dollár alá szorítsák adósságállományukat.

bánya Glencore
Kapcsolódó cikkek