Pénz- és tőkepiac

Közel 35 milliárdot vontak ki az első félévben

Idén még nem volt olyan hónap, amikor pozitív értékesítéssel zártak volna, pedig vannak olyan alapok, amelyek már most 5 százalék feletti hozamnál tartanak, és még nincs vége az évnek

Korábban még a következő slágerbefektetésnek kiáltották ki a vegyes alapokat, ehhez képest idén, az első félévben nem volt olyan hónapjuk, amikor pozitív értékesítéssel zártak volna. A BAMOSZ adatai szerint idén június végével bezárólag összesen közel 35 milliárd forintot vontak ki a befektetők a vegyes alapokból. A legtöbb pénz, 12 milliárd forint februárban áramlott ki, majd most júniusban újabb 11 milliárdnak kerestek más helyet a befektetők. Külön érdekesség, hogy tavaly csak egy olyan hónap volt az évben, amikor negatív értékesítéssel zártak a vegyes alapok, így joggal lehetett következtetni arra, hogy a pozitív trend idén is folytatódni fog.

A legfrissebb adatok szerint a vegyes alapokban kezelt 750 milliárd forintot tett ki június végén, ami közel 4 százalékos eszközérték-csökkenés tavaly év végéhez képest. A nagyobb vagyonkiáramlások januárban, februárban és júniusban voltak, ráadásul ezekben a hónapokban még az alapok is rásegítettek a vagyonvesztésre azzal, hogy jókora negatív havi hozamokat értek el. Januárban például a mínusz 6,3 milliárdos nettó értékesítés mellett további 7,7 milliárdnyi veszteséget is felhalmoztak a befektetéseken az alapok, most júniusban pedig mínusz 1,3 milliárdnyi hozam jött össze a mínusz 11,2 milliárdot kitevő kereslet mellett.

Függetlenül attól, hogy iparági szinten voltak rosszabb hozamú hónapok, az idén eddig legjobb hozamot elérő, tíz vegyes alap 3,6–13,7 százalékos hozamnál tart, és még nincs vége az évnek. Közülük is az Access Alapkezelő Access Commodity Selection alapja teljesített eddig a legjobban 13,7 százalékkal, ezt követi a második és harmadik helyen az OTP Alapkezelő két alapja, az OTP Prémium Kiegyensúlyozott és az OTP Prémium Növekedési alapok 7,2 és 6,9 százalékos hozammal.

A legjobb tíz hozamot felmutató lakossági alap között egyértelműen dominálnak az OTP alapjai, emellett a K&H-nak, a Raiffeisennek és az Accessnek is sikerült felkerülnie a listára. Az alapok típusa szerint a listán többségben vannak a kiegyensúlyozott, tehát a kötvényeket és részvényeket egyenlő súlyban tartó alapok, emellett óvatos és dinamikus alapok is felkerültek, bár a két legjobb teljesítmény a kiegyensúlyozott alapokhoz köthető.

alap befektetés
Kapcsolódó cikkek