Pénz- és tőkepiac

Tényleg a jegybank mozgatja a szálakat?

Több mint egy hónapja jelentette be az MNB, hogy ősztől ismét átalakítja irányadó eszközét, ettől részben azt várták, hogy a bankok likvid pénze majd az állampapírok felé megy. Egyelőre azonban inkább a rövid oldalon volt ennek hatása, a hosszú papírokat a nemzetközi környezet mozgatja

Július 12-én jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése a monetáris tanács döntését, amely szerint augusztustól havonta csak egyszer lesz aukció a három hónapos irányadó eszközből a korábbi heti rendszerességgel meghirdetett tenderrel szemben, szeptembertől pedig előre nem meghatározott mennyiségben korlátozzák majd az eszköz befogadását. Ezzel az egyik cél a hosszú hozamok további leszorítása volt, ami egyelőre mérsékelten sikerült, hiszen 10-20 bázispontos volt mindössze a visszaesés a jegybank bejelentése óta.

Ha régiós összehasonlításban vizsgáljuk a magyar hozamokat, akkor az látszik, hogy még a fenti hatás sem biztos, hogy az MNB-nek volt köszönhető. Július közepe óta ugyanis a magyar tízéves hozam 7 bázisponttal csökkent, miközben a lengyeleknél a hasonló futamidejű papírok jegyzése 20, a románoknál pedig 35 bázisponttal esett vissza. Vagyis a kedvező nemzetközi környezet és a régiós kötvénypiaci rali közepette a magyar hosszú papírok még alulteljesítők is voltak. Egészen más a helyzet a rövid kincstárjegyek esetében, ahol a 30 bázispont körüli hozamcsökkenés valóban az MNB bejelentésének volt köszönhető.

A Raiffeisen Bank elemzői arra számítanak, hogy a közeljövőben véget ér az a rali a régió kötvénypiacán, ami az utóbbi két hetet jellemezte. Ennek egyik oka, hogy az amerikai jegybank szerepkörét ellátó Federal Reserve (Fed) döntéshozói egyre erősebb és egyre határozottabb jelzéseket küldenek a közelgő újabb kamatemeléssel kapcsolatban. Emellett a szakértők szerint kifullad majd a kelet-közép-európai piacokkal kapcsolatos pozitív híráramlás. Az osztrák bank elemzése szerint ugyanakkor a régióban éppen a magyar papírok lehetnek vonzók, ők eleve arra számítanak, hogy ősszel a jegybanki lépéseknek köszönhetően újabb történelmi mélypontra esnek majd a hozamok. A számszerű várakozásaik szerint a tízéves referenciajegyzésben 10 bázispont körüli tér lehet még lefelé, így az év végén 2,7 százalék körül érheti majd el a mélypontot.

Mindet egybevetve, ha szeptember végén valóban elkezdi korlátozni az irányadó eszköz volumenét a jegybank, ahogy azt megígérte, akkor még lehet egy kis tér a hozamok csökkenésére, de a feltörekvő piaci versenytársakkal szemben már túlértékelt lehet a régiónk. Ezt a felvetést támasztja alá a francia Société Générale elemzése is, amely szerint a latin-amerikai devizakötvények árazása már jóval vonzóbb.

Állampapírpiac jegybank
Kapcsolódó cikkek