Pénz- és tőkepiac

Árverezik a körmendi takarék hiteleit

Többek között 127 darab üsző is biztosítja a felszámolás alatt álló Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet összesen 781,8 millió forint összértékű, a Katymár Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Katymár Food Kft.-vel szembeni követelését, amelyet a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) hirdetett meg az Elektronikus Értékesítési Rendszeren. Ezek mellett lakás, iroda, üzemépület, major és vagyont terhelő zálog is áll a zrt. 648,7 milliós, illetve a kft. 133,1 milliós hiteltartozása mögött. Amelyek még nem jártak le, azokat 2021-ben, illetve 2023-ban kell visszafizetni. Ráadásul mindkét cég üzleti renoméja jónak tekinthető. Egyaránt nyereséggel zárták a tavalyi évet – a zrt. profitja a 45 százalékát tette ki a forgalmának –, miközben saját tőkéjük is biztonságos szintű. Mindezek fényében vonzónak tűnik, hogy e követeléseket a PSFN 534 millióért is áttestálná.

A 2014 januárjától 2015 februárjáig vég-, azóta felszámolás alatt álló Körmend és Vidéke hat céggel szemben meglévő, együttesen csaknem 3 milliárdot kitevő követelésére október 7-től 22-éig lehet ajánlatot tenni. A legvaskosabb tétel a debreceni bejegyzésű Deszab Trade Kft. 844 milliós hitele, melynek irányára 587,4 millió. Szépséghibája azonban, hogy a már lejárt, ráadásul annak megtérülésére is minimálisnak tűnik az esély. Lévén, hogy a Böőr Zoltán egykori válogatott labdarúgó, a Dunaújváros jelenlegi játékosa résztulajdonában lévő cég a tavalyi évet 257 milliós nettó árbevétel mellett közel 86 milliós veszteséggel zárta, saját tőkéje 137,8 milliós negatívumot mutatott. Ez utóbbi miatt nem dobogtathatja meg az érdeklődők szívét, hogy – ingatlanok és tárgyi eszközök mellett – a társaság vagyona is biztosítja a hitelt.

Még rosszabbak a kilátásai az ugyancsak debreceni Dráva Kalász Zrt.-nek nyújtott, 2022 decemberében lejáró, 658,8 milliós hitelnek. A rizs kivételével gabonafélék, hüvelyes növény és olajos mag termesztésévél foglalkozó társaságnak ugyanis három éve nincs árbevétele, miközben folyamatosan veszteséges, tavaly már 87 milliós mínuszt ért el, amihez közel 130 milliós negatív saját tőke társult. Így viszont a vagyont terhelő jelzálogjog mellett a követelés értékénél alig 130 millióval alacsonyabb, 527 milliós irányár nem tűnik kecsegtetőnek.

Még kisebb a diszkontja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőkürtön lévő Hejő-Farm Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. 474 milliós követelésének, melytől a PSFN 444,4 millióért lenne hajlandó megválni. Ám a cég utolsó elérhető adata 2013-as: akkor 228 milliós árbevétel mellett 27 milliós veszteséggel és 162 milliós saját tőkével zárt.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jármi községben bejegyzett Szatmár Farmgazdaság Termelő, Termeltető Kft. 198,6 milliós lejárt hitelét ugyan kevesebb mint a feléért, 95,6 millióért is el lehet vinni, de számolni kell azzal, hogy a cég tavaly mindössze 89 ezer forintos forgalmat realizált, miközben vesztesége közel 66 millióra, saját tőkéje pedig 22 millióra rúgott.

körmend hitel takarék
Kapcsolódó cikkek