Pénz- és tőkepiac

Bóvliban maradhatunk

Várhatóan bóvliban hagyja Magyarországot a Standard & Poor’s pénteken. Ezután már csak a Moody’s javíthat a besoroláson, novemberben.

Bóvli kategóriában hagyhatja Magyarországot a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő pénteken, amikor ismét felülvizsgálja az adósságbesorolásunkat – vélik a Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok. Az S&P csaknem öt éve, 2011 decemberében vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlást, és most úgy tűnik, legalább még egy évet kell várnunk arra, hogy a cég újra biztonságosnak ítélje a magyar hosszú lejáratú devizaadósság vételét.

„Már mindegyik hitelminősítő láthatja, hogy a következő két év inkább a költségvetési lazításról fog szólni” – mondta lapunknak Pálffy Gergely. A Raiffeisen Bank közgazdásza hangsúlyozta, hogy az idei év elején még a nullás költségvetésről beszélt a kormányzat, az első negyedéves gyenge GDP-adatok után azonban már az élénkítés került napirendre. (A mindössze 1,1 százalékkal nőtt január és március között az előző év azonos időszakához képest, mert az EU-források hiánya visszavett a lendületből.) „A Nemzetgazdasági Minisztériumnál éles fordulatot láthattunk, ami a hitelminősítők számára fontos érv lehet arra, hogy halogassák a felminősítésünket” – vélekedett Pálffy, hozzátéve, hogy arra azért lát esélyt, hogy a bóvli besorolás margójára írt stabil kilátást pozitívra javítsa az S&P. Ezzel jelezheti, hogy szándékában áll a következő revíziók valamelyikénél felminősíteni az országot.

Gárgyán Eszter, a Citibank vezető közgazdásza szerint viszont még pozitív kilátást sem kapunk majd az S&P-től, amely a legkritikusabb az intézményi környezet Magyarországon zajló változásaival szemben. Úgy véli, inkább a Moody’s-tól várhatjuk, hogy a novemberi felülvizsgálatnál visszaemel bennünket a befektetésre ajánlott sáv legalsó fokára. „Ekkor a Moody’s már egy éve fogja fenntartani a pozitív kilátását, és általában éppen ennyi idő szokott eltelni a kilátás javítása és a konkrét felminősítős között. Most 60 százalékos esélyt adok arra, hogy a cég felminősít bennünket” – hangsúlyozta Gárgyán.

Okoztak már meglepetést

Egyszer már okozott meglepetést az S&P Magyarországnak. Tavaly márciusban ugyanis semmi jele nem volt annak, hogy a cég javítaná a magyar adósságbesorolást, mégis így tett. Az S&P „BB” kategóriából (ez két szinttel van a befektetetési ajánlás alatt) „BB+”-ba emelte az országot, pedig az osztályzat kilátása stabil volt. Akkor a gazdaság és a költségvetés stabilizálódását, a devizahitelek forintosítását, valamint a bankadó csökkentését méltatták. Most azonban szinte biztos, hogy nem fognak meglepetést okozni: a bóvli kategóriából a befektetésre ajánlott sávba való áthelyezést ugyanis mindig kilátásjavítás előzi meg.

Egyelőre csak a Fitch Ratingsnél van befektetési ajánlása Magyarországnak. A cég májusban emelte ki a bóvliból a magyar adósságot, a makrogazdasági helyzet javulására hivatkozva. Magas a fizetési mérleg többlete, stabil a büdzsé, és javul a bankszektor helyzete is, emiatt a Fitch szerint már sokkal kevésbé vagyunk sérülékenyek. Azt az S&P és a Moody’s is elismeri, hogy a magyar gazdaság pozíciója kedvezőbb, mint néhány éve, az óvatosságukat rendre a kormány kiszámíthatatlannak ítélt gazdaságpolitikájával szokták indokolni.

Éppen ez a gátja annak, hogy az S&P befektetésre ajánlott kategóriába emelje Magyarországot  – ezt Moritz Kraemer, a hitelminősítő régiós vezetője még júniusban nyilatkozta a Reutersnek. Problémásnak tartják a meggyengült intézményi kereteket és az EU-pénzektől való fokozott függésünket is. Kraemer még azt is felvetette, hogy kapjon-e ilyen magas EU-támogatást Magyarország, ha ennyire negatív a hozzáállása a migránsválsághoz.

Amennyiben megkapnánk a befektetésre ajánlott osztályzatot még egy hitelminősítőtől, akkor a forint erősödhetne, és a magyar állampapírok hozama jelentősen csökkenne. Ezzel ugyanis már két cégnél lennénk a befektetésre ajánlott kategóriában, így a konzervatív befektetők is vásárolhatnák a magyar állampapírokat.

S&P Standard & Poor’s
Kapcsolódó cikkek