Pénz- és tőkepiac

Mi várhat a magyar nyugdíjakra? Megszólalt a kormány

Az állami nyugdíj szerepét a jövőben csökkenteni kell, és kiegészítő pillérekre lesz szükség - mondta el a pénzügyekért felelős államtitkár.

A stabil háttér teremtheti meg azt az alapot, amely alapján növekedhet a gazdaság, és a nyugdíjrendszer is kiegyensúlyozottá válhat - mondta Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a pénztárszövetség konferenciáján. A demográfiai helyzethez kevésbé tud hozzátenni a kormány, ez főleg a lakosságon múlik. Bár ha a javul, az a gyerekvállalási kedvet is fokozhatja.

Az állami szerepét a jövőben csökkenteni kell, és kiegészítő pillérekre lesz szükség. Az öregedési jelentése alapján Magyarország fenntartható pályán mozog. A nyugdíjkifizetések aránya nem csökken, nem nő - mondta. Azok az országok, amelyeknél a nyugdíjcélú állami kiadások a jövőben csökkennek, jelentős érvágásokat hajtottak végre, komoly nyugdíjkorhatáremelésekre volt szükség. A szabályozó nehéz helyzetben van, amikor ilyen megszorításokat vezet be, nehéz megtalálni a kompromisszumot.

Az államháztartási kiadások arányában a nyugdíjkiadásoknál a szociális kiadások nagyobbak. A GDP-arányos nyugdíjkiadások uniós összevetésben alacsonynak mondhatók, 11 százalékon állnak. Más országokban, például Franciaországban vagy Olaszországban 15 százalék a GDP-arányos nyugdíjkiadás.

A demográfiai helyzet alapján Magyarországon elöregedő társadalomról beszélhetünk. Kormányzati oldalról az adókedvezmények rendszerével, a GYES-sel, GYED-del kapcsolatos reformokkal, vagy a nők gyerekvállalás utáni munkában való elhelyezkedésével próbálnak ezen javítani. A termékenységi mutatók kezdenek javulni, a reformintézkedések hatására azonban várni kell, és nem csupán ezek az intézkedések azok, amelyek hatnak a mutatókra.

A foglalkoztatásban nagyobb szerepet tud vállalni a kormány. A rekordalacsony szinten, 5 százalék alatt van. A foglalkoztatottság mértéke kiemelkedően magas. Probléma azonban a képzett munkaerő hiánya. A foglalkoztatottság erősítését adókedvezmények, családi kedvezmények próbálják segíteni. Az állami pillér számára fontos a foglalkoztatottság, hiszen a bevételei innen jönnek, de az önkéntes pillérekhez is hozzájárulhatnak a munkáltatók.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak a lakosságnak és az államnak is fontosak - mondta az államtitkár. Kiegészítik az állami pillért, és jó megtakarítási formának is számítanak az alacsony kamatkörnyezetben. A rendszer rugalmas, nyugdíjas kor elérése után többféle lehetőség van a pénz felvételére vagy további gyarapítására. Az egészségpénztárak is fontos elemét teszik ki a juttatásoknak, az erősítésük fontos – mondta az államtitkár. A pénztárak az államadósság finanszírozásában is jelentős szerepet töltenek be. A nyugdíjpénztári megtakarítások 60 százaléka, 700 milliárd forint köt ki a magyar állampapírpiacon.

Az idén számos törvénymódosítás történt, amelyek kedvezően érintik a pénztárakat, a cafetéria-rendszer átalakítása azonban komolyan meghatározhatja az intézmények jövőjét. A pénztárak kikerültek a legkedvezményesebb körből, de személyi adókedvezmény továbbra is igénybe vehető. Az államtitkár szerint a pénztáraknak maguknak is tenniük kell annak érdekében, hogy fennmaradjanak. A kormánynak és a szektornak egyeztetnie kell, az önkéntes pillér önmagában fenntartható maradhat a következő években, és fontos szerepet tölthet be.

Elöregedés demográfia nyugdíj
Kapcsolódó cikkek