Pénz- és tőkepiac

Újabb ingatlant vettek az MNB-alapítványok

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott féltucat alapítvány immár 268 milliárd forintos vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. 55,2 millió euróért (mostani árfolyamon mintegy 17 milliárd forintért) egy három telekből álló ingatlanegyüttest vásárolt a Váci úton hazai magánbefektetők által tulajdonolt két cégtől, a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től.

Az egykoron többek között a Reno cipőboltnak és a Brendon babaáruháznak is helyet területen Magyarországon és a közép- és kelet-európai régióban is egyedülálló üzleti és pénzügyi központot kívánnak felépíteni, a tervek szerint 2019-ig – közölte Fekete Zoltán, az Optima vezérigazgatója. A közel 7 és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren építhető iroda, kereskedelmi terület, valamint lakások.  

Azt Fekete még korainak tartotta megmondani, hogy lesz-e közbeszerzési eljárás az ingatlanfejlesztés során, mivel még folyik a tervezés. Azt azonban megígérte, hogy minden lépést egyeztetnek a közbeszerzési hatósággal.

Az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, melyben az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét teszi át állampapírokból ingatlanokba. Miután az Európai Központi Bank felvetette, hogy állampapír-vételeikkel megsértik az EU monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó előírást. Ennek megfelelően az alapítványok állampapír-állománya több mint 200 milliárdról 155,22 milliárdra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra emelkedett. Emellett az alapítványok 20,7 milliárdot tartottak bankbetétben és 21 milliárdot vállalati kötvényekben.

Fekete szerint a piaci lehetőségek függvényében állampapír-állományukból további összegeket csoportosíthatnak át ingatlanokba, ennek mértéke korábbi közlés szerint az induló állomány felét , azaz összességében több mint 100 milliárdot tehet ki. Emellett az alapítványok banki finanszírozást is igénybe vesznek ingatlanvételeikhez. A korábban megvásárolt egykori Posta-székház, a Széll Kálmán téri Buda-Palota és a mostani fejlesztéshez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel. A finananszírozó konzorciumba olyan bankok is bekerülhetnek, amelyek eddig még nem aktivizálódtak Magyarországon – tájékoztatott Fekete. Aki ugyanakkor nem zárta ki, hogy a projektek finanszírozásában magántőke-befektetők is beszállnak, miután állítása szerint nyugat-európai és ázsiai ingatlanalapok is érdeklődnek.

Magyar Nemzeti Bank Optima Befektetési Zrt. MNB
Kapcsolódó cikkek