Pénz- és tőkepiac

87 milliárd forintnyi új megtakarítást tettek takarékokba tavaly

Közel 87 milliárd forinttal, 1802 milliárd forintról 1889 milliárd forintra emelkedett a Takarék Csoportnál kezelt vállalati és lakossági megtakarítások állománya 2016-ban.

A piaci trendeknek megfelelően tavaly a takarékoknál is az állampapírok és befektetési jegyek voltak a legnépszerűbb megtakarítási termékek, előbbiek állománya 46, utóbbiaké 26 százalékkal emelkedett névértéken. Míg a lakosság az alacsony kamatkörnyezet miatt a betétekből jelentős összegeket csoportosított át egyéb, magasabb hozamot ígérő megtakarítási eszközökbe, addig a vállalatok betétállománya több mint 40 milliárd forinttal tovább nőtt.

2016-ban több mint 46 százalékkal, 200 milliárd forintról 293 milliárd forintra nőtt az állampapírok állománya a Takarék Csoportnál. A befektetési jegyek állományában 26 százalékos volt a növekedés. A két befektetési termék térnyerésével jelentősen nőtt az értékpapírszámlák száma is. Míg 2015-ben közel 77 ezer ilyen számlát kezelt a Takarék Csoport, addig tavaly év végén már mintegy 21 százalékkal többet, összesen 92,6 ezret - olvasható a Takarékbank közleményében.

A Takarék Csoport prognózisa szerint idén és jövőre a lakosság jövedelme a reálbér-növekedés és a foglalkoztatási helyzet javulása miatt nőni fog, így a megtakarítások növekedése is dinamikus marad. A továbbra is alacsony kamatkörnyezetben a magasabb hozamot biztosító pénzügyi eszközök állománya bővül elsősorban: töretlen lesz az állampapírok és a befektetési jegyek iránti kereslet. A hozamok emelkedésével viszont 2018 második felétől a betétek népszerűsége ismét növekedhet - olvasható a Takarékbank közleményében.

takarék
Kapcsolódó cikkek