Pénz- és tőkepiac

Felértékelődhet a hitelgarancia

Tovább növekedhet az idei évben az intézményi kezességvállalás iránti igény.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. arra számít, hogy az intézményi kezességvállalás iránti igény tovább növekszik 2017-ben, az üzleti tervben az időszaki új kezességvállalások 23 százalékos növekedését tűzték ki célul – nyilatkozta lapunknak Búza Éva, a társaság vezérigazgatója. A Garantiqa tavaly mintegy 346 milliárd forint értékben vállalt garanciát, amely 33 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Búza Éva közölte: az elért növekedést a kezességvállalás gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb igénybevétele érdekében egy 2014-től végrehajtott átfogó intézkedéscsomag alapozta meg. „A bankok és a vállalkozások számára is fontos a gyorsaság, a rugalmasság és a megbízhatóság, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ezért számos új termékkel, igen alacsony díjakkal és aktívabb, nyitottabb működéssel segíti a bankok hitelkihelyezési munkájának felgyorsítását” – tette hozzá.

Az NHP keretében kihelyezett forrásokhoz kapcsolódó kezességvállalások összegében érdemi emelkedés még nem tapasztalható a társaságnál, de az operációban felkészültek a márciusi kivezetés miatt emelkedő számú kezességvállalási kérelem kezelésére. „Arra számítunk, hogy az NHP kivezetési szakaszának lezárását követően is biztosított lesz a kkv-hitelezés megfelelő mennyiségi utánpótlása, ehhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. minden támogatást megad a hitelintézeti partnereinek” – hangsúlyozta Búza Éva.

A Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelek között a vezérigazgató szerint szinte valamennyi ágazat képviselteti magát, a szolgáltatási, a nagy- és kiskereskedelmi, az építőipari és a feldolgozóipari szektorok említhetők a legnagyobb arányban az érintettek között. Búza Éva kiemelte: a 2016-ban kötött 27 ezer kezességvállalási szerződés 80 százalékát mikrovállalkozások írták alá. Ez az adat pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai hitelezési gyakorlatban a kicsik jellemzően csak akkor jutnak banki hitelekhez, ha ahhoz valamely garanciaszervezet kiegészítő fedezetet biztosít.

Az NHP márciusi kivezetése utáni időszak kapcsán optimista várakozásokat fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közelmúltban megjelent tanulmánya is. A jegybank szakértői arra a megállapításra jutottak, hogy a vállalati piacon tavaly elért hitelezési fordulat tartós lehet, a forráskihelyezés üteme az MNB által fenntarthatónak nevezett 5–10 százalékos növekedési sávban marad a következő években is. Ez annak köszönhető – vélik az MNB szakértői –, hogy az NHP közvetett hatásaként megerősödtek a bankok kkv-üzletágai, míg a Piaci hitelprogram (PHP) 2019-ig nyújt ösztönzőt a kis- és középvállalkozói hitelezés bővítésére. A szektor finanszírozását segítő egyéb intézmények – így az állami bankok és a garanciaszervezetek – bővülő aktivitása szintén hozzájárul a kkv-hitelezés bővüléséhez.

Az új vállalati kihelyezéseknél maguk a hitelintézetek is növekedésre számítanak. Hodina Péter, a K&H Bank vállalati értékesítési igazgatóságának vezetője szerint az NHP kifutását követően is a vállalati hitelállomány növelése a cél, amelyet saját forrású és egyéb refinanszírozott termékekkel tudnak megvalósítani. A Növekedési hitelprogram közel négyéves időszaka alatt a K&H eddig 6254 támogatott hitelszerződést kötött ügyfeleivel, hozzávetőlegesen 360 milliárd forint összegben.

NHP vállalati hitelezés garanciavállalás
Kapcsolódó cikkek