Pénz- és tőkepiac

Húszmilliós bírságot szabott ki az MNB a Cofidisre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 millió forint bírsággal sújtotta a Cofidis Magyarországi Fióktelepét, mivel egyes hitel- és pénzkölcsön-szerződéseinél megsértette a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályokat. A jegybank a JTM-re vonatkozó hiányosságokon túl nyilvántartási és adatszolgáltatási problémákat is feltárt - derül ki az MNB közleményéből.

A Magyar Nemzeti Bank hivatalból célvizsgálatot végzett a Cofidis Magyarországi Fióktelepénél (Cofidis) annak megállapítására, hogy miként tesz eleget a fogyasztóknak történő hitel- és pénzkölcsön-nyújtása során a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó jogszabályoknak, az úgynevezett adósságfék-előírásoknak.

A jegybanki vizsgálat megállapításai szerint a fióktelep több, hitelkiváltással együtt folyósított szabad pénzeszköznél nem alkalmazta a JTM-előírásokat, s egyes esetekben a jogszabályi limitnél magasabb törlesztő részletet határozott meg ügyfeleinek. Az MNB azonosított olyan ügyleteket is, ahol a fióktelep a JTM meghatározásánál figyelmen kívül hagyta a pár nappal korábban (általa ugyanazon ügyfélnek) folyósított törlesztőrészletét, holott a havi adósságszolgálatba az ügyfél valamennyi ismert hiteltartozását be kell számítani.

Problémát jelentett az is, hogy a fióktelep hitelkihelyezéssel összefüggő belső folyamatai és eljárásai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást védő jogszabályi előírásokkal, illetve az ügyfelek fennálló hiteltartozásait érintő nyilvántartási hiányosságok miatt az előírt mértékű törlesztőrészlet sem volt szabályszerűen meghatározható az új hitelkihelyezéseknél - írja az MNB.

Mindezek miatt az MNB ma közzétett határozatában kötelezte a Cofidist, hogy a hitel és pénzkölcsön nyújtási tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze, s gondoskodjon olyan belső folyamatok és nyilvántartások kialakításáról, melyek biztosítják a jövedelemarányos törlesztőrészlet meghatározására és alkalmazására vonatkozó jogszabályi előírások betartását. A jegybank a feltárt szabálytalanságok miatt 20 millió forint bírságot szabott ki a fióktelepre.

jtm Magyar Nemzeti Bank Cofidis MNB büntetés
Kapcsolódó cikkek