Pénz- és tőkepiac

Rég nem látott mélységbe küldené az eurót Le Pen győzelme

Tizenöt éves mélypontra zuhanhat az euró árfolyama, ha a Nemzeti Front vezére, Marine Le Pen nyeri meg a francia választásokat – derült ki a Bloomberg hírügynökség felméréséből. Az elemzők szerint hasonló történhet a valutaunió devizájával, mint ami az angol fonttal megesett a Brexit-szavazás után.

A közös valuta 1 dolláros árfolyam alá eshet, ha Le Pen nyer – véli a Bloomberg által megkérdezett 38 szakértő közül 28 elemző. Több olyan előrejelzést is láthatunk, amely 95 cent alatti euróárfolyammal kalkulál.

EU-ellenessége miatt gyors hanyatlást hozna, ha győzni tudna Le Pen, aki azzal fenyegetőzött, hogy népszavazást tartana az euró használatáról és így az euróövezeti tagságról.

Az euró/dollár paritás 2002 óta először történne meg, ami 7 százaléknál is nagyobb esést jelent a mostani, 1,08-as kurzushoz képest.

A megkérdezett szakértők az alapforgatókönyv szerint nem számolnak Le Pen győzelmével. Éppen ezért lehetne súlyos hatása, ha mégis nyerne, hiszen a piacon csak nagyon kevéssé van beárazva a Nemzeti Front vezérének diadalma.

Marine Le Pen euróárfolyam eurózóna Franciaország
Kapcsolódó cikkek