Pénz- és tőkepiac

Valamit megláttak a Snapben az elemzők

Nagyot fordult világ a Snap értékeltségét tekintve az elmúlt két nap során, a videoüzeneteiről ismert közösségi médiát, a Snapchatet üzemeltető társaságra ugyanis megjelentek az első vételi ajánlások.

A március elején lebonyolított részvénykibocsátás óta a részvényárfolyam meredek lejtőn haladt, és keresve sem akadt olyan elemző, aki vételre ajánlotta volna a papírt. A célárak is messze a alatt alakultak, ezzel a Snap minősítése az egyik legrosszabb volt a Wall Streeten. Ezzel szemben a hét elején nyolc nagybank is vételre módosította ajánlását, köztük például a Morgan Stanley vagy a Goldman Sach, mire a papír ára 5 százalékot ugrott, és 23,8 dolláron zárt hétfőn. Tegnap is folytatódott a kapaszkodás, már a piacnyitás előtti kereskedésben 24,3 dollárra ugrott a jegyzés

Pedig fundamentális alapon aligha változott bármi is a társasággal kapcsolatban, továbbra is fennállnak azok a kockázatok, amelyek miatt korábban az elemzők óva intettek vásárlástól. Az egyik, hogy a társaság sosem válhat nyereségessé. A legfrissebb Reuters által készített, 19 szakértő megkérdezésén alapuló konszenzus részvényenként 0,20 dolláros veszteséget vár a cégtől az első negyedévben, a prognózisok 0,61 illetve 0,08 dollár között szóródnak. Egy héttel korábban a konszenzus még 0,12 dolláros veszteséget várt részvényenként. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy a medián ajánlás tartás, miközben a szektort felhalmozásra ajánlják a szakértők. Érdekesség ugyanakkor, hogy a hétfői vételi ajánlások többsége olyan bankoktól érkezett, amelyek részt vettek az IPO lebonyolításában.

[caption id="" align="alignleft" width="768"]Fotó: AFP Fotó: AFP[/caption]A célárak tekintetében is nagy a szórás, az elmúlt három nap során frissítettek között csak kettő alacsonyabb a hétfői 23,8 dolláros záróértéknél, a 15 elemző mediánja 26,3 dollár, a legmagasabb pedig 31 dollár. A Morgan Stanley elemzője, Brian Novak például 28 dolláros célárat fogalmazott meg a Snap papírokra, felhalmozási ajánlás mellett. Mindezek alapján 10, de kár 30 százalékos növekedési potenciál is lehet a cégben. A Snap árfolyama jelenleg 37 százalékkal magasabb szinten forog a 17 dolláros IPO értéknél, és alig több mint 3 dollárral alacsonyabb szinten a mindenkori csúcstól. A társaság részvényeiből elsősorban a kisbefektetők jegyeztek, ám több mint 50 százalékuk a múlt hét végéig már meg is vált a papíroktól.

Intő jel lehet, hogy a részvények nagyon népszerűek a shortosok körében is, az Astec Analytics szerint az esésre játszó pozíciók összértéke meghaladja a 600 millió dollárt. Sokan számítanak ugyanis arra, hogy a Snap a Twitter, vagy a LendingClub útját követi majd, azaz az IPO utáni hurráoptimizmust drámai árfolyamzuhanás váltja. Az árazást egyelőre az árfolyam és a bevétel alapján lehet hasonlítani a szektortársakhoz, ez a mutató a Snap esetében 22, míg a Facebook esetében alig a 10-es szinten áll. A tőkearányos megtérülés a nagy versenytársnál 7,54 százalék, a Snapnél mínusz 10,6 a Twitternél pedig mínusz 3,62 százalék.

Snap tőzsde Wall Street
Kapcsolódó cikkek