Pénz- és tőkepiac

Visszatérhet a csúcsra az OTP

A 9400 forintos februári lokális csúcsokról mostanra már közel 15 százalékkal esett az OTP árfolyama. A bank körüli fundamentumok érdemben nem változtak (a Groupama napokkal ezelőtti 3 százalékos részesedésének eladását is technikai tényezőként értékeljük), egyelőre tehát az elmúlt évek nagy emelkedését követő, a piaci mozgásokból természetszerűen adódó korrekciós fázist láthatjuk. Ezért azt gondoljuk, a 8000 forintos árfolyamszinteket érdemes lehet pozícióépítésre kihasználni, hiszen az idén van még esély arra, hogy az árfolyam ismét ellátogat a legutóbbi 9400 forintos magasságokba.

Továbbra is kitűnő a makrokörnyezet az OTP fontosabb piacain. A magyar lakossági fogyasztás erős, ezt a béremelkedések tovább támogatják, az szép fellendülésen van túl, miközben a beáramló EU-s támogatási pénzek miatt idén a GDP-növekedés is nagyobb lendületet vehet. Bár a bank már az elmúlt években is tempós bővülést élvezhetett az újonnan kihelyezett hitelek terén, idén már a volumenek szintjén is megindulhat a trendforduló a jelzáloghitelezésben. Ráadásul a magyar piac mellett a bolgár is nagyon húz, sőt idén a recesszióból kifelé jövő orosz gazdaság is segítheti a profitsort.

Ehhez képest a bank igencsak megtisztította a portfólióját (a rossz hitelek csaknem egésze, 97 százaléka fedezve van már), ráadásul a legutóbbi negyedévben már némi óvatossági céltartalékolás is történt. Idén, talán éppen ezért is, a céltartalékolási költségek tovább csökkenhetnek, így a bank európai szinten is kimagasló, 15 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget is elérhet.

Annak ellenére is, hogy a kamatmarzsok zsugorodását a jegybank kamatplafont maximalizáló tervei gyorsíthatják, illetve hogy a régióban a béroldali nyomás a bank költségeiben is emelkedést okoz.
Nem szabad elfeledkezni a 8 milliárd euró feletti nettó likviditási tartalékról sem, amely az OTP számára méretesebb akvizíciók vagy komolyabb kifizetését is lehetővé teheti a jövőben.

OTP banki részvények befektetés részvénypiac
Kapcsolódó cikkek