Pénz- és tőkepiac

Brutális összegeket fizetnek a román cégek

A romániai jogszabályok alapján tudni lehetett, hogy a romániai, többségükben állami tulajdonban lévő energetikai vállalatok idén is bőkezűek lesznek az tekintetében, arra azonban pár hónapja még aligha számíthatott bárki is, hogy ilyen mértékű kifizetés történik a 2016-os eredmények terhére. Egy nemrég hozott kormányrendelet alapján ugyanis a vállalatok profitjuk 90 százalékát fizetik ki osztalékként, amivel lekörözik a bukaresti tőzsdén jegyzett vállalatok többségét.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"]Szépen fialnak - Kép: AFP Szépen fialnak - Kép: AFP[/caption]

Összességében az osztalékhozamok a tavalyi évhez képest csökkentek (nagyrészt az árfolyam-emelkedéseknek köszönhetően), és azt is figyelembe kell venni, hogy jelenleg még csak osztalékjavaslatokról beszélhetünk. Megtörténhet, hogy a közgyűlések másként határoznak majd a kifizetendő összegekről. A várható osztalékok alapján összeállított toplistán az első 20 vállalat által fizetett összegek átlagosan 8,78 százalékos hozamot eredményeznek a befektetőknek, ami csökkenést jelent az egy évvel korábbi 9,56 százalékhoz képest – derül ki a bukaresti Prime Transaction elemzéséből.

Az elemzők a BET-XT kosarában lévő 25 leglikvidebb vállalatot és az öt regio­nális, valamint a kárpótlási (Fondul Proprietatea) alapokat vették figyelembe. A legnagyobb nettó hozamot (az osztalékot 5 százalékos terheli Romániában, a Fondul azonban kivétel, miután ott nem klasszikus értelemben vett osztalékról, hanem tőke-visszatérítésről beszélhetünk, ami adómentes), 14,87 százalékot a Conpet Ploiesti részvényesei zsebelhetik be. Kérdés azonban, hogy a közgyűlés rábólint-e a javasolt osztalékra, hiszen tavaly például elvetették a kifizetést.

Az állami Transgaz a második helyen szerepel március végi árfolyamon számolva 14,42 százalékos osztalékhozammal. Korábbi szokásaival ellentétben a Fondul kezelője, a Franklin Templeton úgy döntött, hogy idén 0,05 lej helyett 0,1 lejt juttat vissza részvényenként a tulajdonosoknak, ami 11,38 százalékos hozamnak felel meg. A szintén állami Romgaz hagyományosan szétosztja szinte teljes éves eredményét, így rendre szép hozamot zsebelhetnek be a befektetők, idén 7,9 százalékot. Míg a SIF-ek többsége saját vásárlására költi forrásait, addig a SIF Transilvania továbbra is a részvényeseknek kedveskedik, így idén is kilóg a sorból a 7,58 százalékos hozammal. A népszerű bankpapírok közül a BRD 5,6, a Banca Transilvania 2,14 százalékos hozammal kecsegtet, a Petrom 0,015 lejes részvényenkénti osztaléka 4,69 százalékos hozamot jelent.

A BET-XT kosarán kívüli cégek között is érdemes szemezgetni, a Sinteza Oradea például az előző években felhalmozott eredményeiből is juttat részvényeseinek, így 14 százalékos nettó hozamot lehetett a részvénnyel realizálni. Az állami tulajdonban lévő Oil Terminal 11,8 százalékos osztalékhozama azért csak ekkora, mert a 90 százalékos osztalékkifizetési kényszer hallatán a befektetők bezsákoltak a részvényekből, így a cég árfolyama pár nap alatt duplázódott március végére. Kissé lemaradva a sorban következik a Zentiva, a THR Marea Neagra, a Comelf és a Prebet 7 százalék körüli osztalékhozammal.

Románia energiaszektor osztalék állami vállalatok
Kapcsolódó cikkek