Pénz- és tőkepiac

Dunsztban áll 15 milliárd euró

Több mint 15 milliárd euró értékű márka, schilling, líra és más nyugdíjazott devizanemű bankó és érme van még mindig a lakosságnál. A Lettország teljes éves importjának megfelelő összeg közel fele a közismerten készpénzfüggő németek „asztalfiókjában” lapul.

A Bloomberg összesítése szerint a 15 milliárd harmada már végképp elveszett, hiszen 12-re nőtt azon euróövezeti jegybankok száma, amelyek ajtaja már bezárult a pénzérmékkel érkezők előtt. Náluk jóval többet veszítenek, akik lejárt bankjegyeikkel kopogtatnak a francia, az olasz, a finn és a görög központi banknál. Ott ugyanis már a bankókat sem cserélik át euróra, lejárt az erre szabott határidő.

A leggyorsabban a portugálok oldották meg az átváltások körüli mizériát, náluk az aprót az euró 1999. januári bevezetését követő egy évben lehetett beváltani, az escudós bankjegyek cseréje pedig 2002 februárjának végén fejeződött be. Az escudókban tartott pénz 48 százaléka ment veszendőbe. A legfegyelmezettebbek a luxemburgiak voltak, frankjaikat minimális maradékkal mind átváltották, de szlovén tolárból és észt koronából sem maradt 50 millió eurónyinál több a dunsztosüvegben.

A németeket viszont semmi sem sürgeti, a márka és a pfennig értékállósága garantált, hiszen azokat a Bundesbank korlátlan ideig, rögzített áron átveszi a lakosságtól. Összesen 6,5 milliárd eurónyi márkát várnak vissza. Olaszországban 2011-ben zárult a csereprogram, de még tavaly is átváltottak 2,5 millió eurónyi lírát, miután a tulajdonosaik az alkotmánybíróságig is elmentek amiatt, hogy a jegybank annak idején váratlanul három hónappal elcsúsztatta a jogvesztő határidőt. Ez alkotmányellenes döntésnek bizonyult.

[caption id="" align="alignleft" width="960"]A  márkát a Bundesbank korlátlan ideig átveszi. Fotó: Max Pixel A márkát a Bundesbank korlátlan ideig átveszi. Fotó: Max Pixel[/caption]Igyekezniük kell viszont azoknak, akik a régi 5 fontos bankóiktól meg akarnak szabadulni, az ugyanis május 5-től nem számít hivatalos fizetőeszköznek Nagy-Britanniában – írja a The Telegraph. Helyét a szeptember óta forgalmazott, Winston Churchillt ábrázoló műanyag bankó veszi át. A régi ötösök felét már bevonták, még 160 millió darab van belőlük kint. Ezek a központi banknál korlátlan ideig újakra cserélhetők.

német márka átváltás pénznem készpénz euró bankjegy
Kapcsolódó cikkek