Pénz- és tőkepiac

Késéssel robbant a Masterplast

A Master­plast termékeit jellemzően az építkezések késői fázisában építik be. Ezért a társaság számaiban majd csak most tükröződhet a tavalyi építőipari boom. Bár a homlokzati hőszigetelő rendszerek, a hő-, hang- és vízszigetelés, a tetőfedés, valamint a szárazépítészet területén érdekelt Masterplast ma már a világ 13 országában rendelkezik saját tulajdonú leányvállalattal, most mégis a társaság hazai operációja ígér növekedési sztorit. „Nagyon érdekes lehet az idei év, mert most csapódhat le a Masterplast számaiban az elmúlt esztendők magyar építőipari felfutása” – mondta Schiller Robin, a KBC elemzője. Hozzátette: emlékezhetünk, hogy amíg 2015-ben 12 ezer építési engedélyt adtak ki hazánkban, ez a szám 2016-ban már majdnem elérte a 32 ezret, vagyis közel megháromszorozódott egyetlen esztendő alatt.

A szigetelőrendszereket gyártó és értékesítő Masterplast mutatói eddig nem tükrözték az építőipari boomot, ami azzal magyarázható, hogy a társaság termékeit jellemzően az építkezések késői fázisában építik be. Ezért érdemes odafigyelni a májusban várható gyorsjelentésre, hogy vajon az idei első negyedév számaiban már mutatkozik-e valami. A társaság tavalyi 80 millió eurós árbevételéből 24 milliót tett ki a hazai operáció. A 30 százalékos súly miatt kifejezetten fontos, miként alakulnak a magyarországi számok. A külföldi leányvállalatoktól most nem várhatunk kiugró eredményt. Az elmúlt évek legjelentősebb projektje a szabadkai üvegszövetgyár, ám ennek termelésfelfutása csak 2020-ra várható, igaz, a jövő évtől kezdve már nem várható áruhiány. Mindenesetre érdemes azért figyelni az alakulását is.

Az árfolyamgrafikon alapján látható, hogy hosszabb idő óta az 500 és 550 forint közötti sávban mozog az árfolyam. A 600 forintos lélektani határ fölött legutóbb 2012 őszén járt a kurzus. Egy kispapír esetében viszont az is szép teljesítmény, hogy stabil az árazása. Az ebben a körben megszokott likviditási gondok a Masterplastnál is tetten érhetők, bár a közel 30 százalékos közkézhányad egyáltalán nem tekinthető alacsonynak.

Biztos technikai kapaszkodók híján fontos kérdés, hogy ha beindul a növekedési sztori, vajon meddig lehet tere az emelkedésnek. Úgy tűnik, az 580 forintos szint az elmúlt években többször is megfogta az árfolyamot, itt tehát erős ellenállás húzódhat. De a mostani 520 forintos árfolyamszinthez képest már az 580-as ellenállás megközelítése is közel 10 százalékos felértékelődést jelentene.

szigetelőanyag Masterplast
Kapcsolódó cikkek