Pénz- és tőkepiac

Kitört a csökkenő trend alól a Royal Dutch Shell papírjainak az árfolyama

Kedvező híreket kapott a Royal Dutch Shell Plc (RDSA) az ausztrál piacról. Az energetikai cég csökkenti a gázexportját, hogy biztosítani tudja a szigetország megnövekedett belső piaci szükségleteit erre az évre – nyilatkozta Zoe Yujnivich, az ausztrál üzletág nemrégiben kinevezett ügyvezetője. A Shell így közel 8 petajoule gázt szolgáltathat dél-ausztrál erőműveknek és a queenslandi medencébe, többek között robbanóanyag-gyártáshoz.

Mi ebben a nagy durranás? – tehetnénk fel a kérdést. A válasz megtalálásához vessünk egy alapos pillantást a grafikonra. A részvényárfolyam a január eleje óta tartó eső trend alól bújt ki az 53,50 dollár fölötti zárással. A befektetők jelenleg a spekulatív long beszállókat keresik, arra számítva, hogy a március elején elindított ékből fölfelé fog kitörni a kereskedés. Tekintsük ezt a forgatókönyvet a legoptimálisabb kimenetelnek. Ennek a bekövetkeztekor a legutóbbi csúcs irányába, azaz 56,50 dollárig is „felrobbanhatna” az árfolyam.

A mostani szituáció azért izgalmas, mert ha sértetlen maradna az 53 dolláros támasz, akkor az optimista forgatókönyvek is életben maradhatnának, és 53–54 dollár között még lenne ideje megerősödni a kurzusnak, a befektetőknek pedig a pozíciókat kiépíteniük. Jelen állás szerint én is árfolyam-emelkedést várok az energetikai papír esetében, ami további izgalmakat hozhat. Ugyanis a heti bázisú grafikon tanulsága szerint egy trendfordító alakzat aktivizálódna az 56,50 dolláros zárásokkal, amelynek a hosszú távú célára a 75 dollár fölé mutatna. Ennyire azonban ne rohanjunk előre, és türelemmel várjuk meg, hogy a kurzus megerősödjön, és szignifikáns kitörést hajtson végre a fent említett értékeken.

Royal Dutch Shell
Kapcsolódó cikkek