Pénz- és tőkepiac

Mabisz: Nagyon drága lehet az ittas vezetés

Az ünnepek alkalmával sokan hajlamosak lazán kezelni a zéró tolerancia szabályát. Az ittas sofőr azonban veszélyt jelent a közlekedőkre, de még az okozott baleset kártérítési összegét is meg kell fizetnie – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Az alkoholfogyasztás mellett történt balesetokozás, még egy kisebb koccanás esetén is, az ittas sofőrnek súlyos százezrekbe kerülhet. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény értelmében ugyanis a biztosítók visszakövetelhetik a kártérítés összegét 5 millió forintig, ha a vezető alkoholos vagy egyéb befolyásoltság alatt okoz balesetet.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2016-ban 16 506 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, 1,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A rendőrség adatai szerint tavaly az ittas vezetők 1574 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak.

Országos szinten ugyan 0,2 százalékkal csökkent az ittas sofőrök okozta balesetek száma, ugyanakkor egyes régiókban kiugró emelkedés látszik. Budapesten 2015-2016-ban 18,2 százalékkal növekedett az ittas vezetők által, személyi érülést is okozó balesetek száma, s kiugróan magas emelkedés mutatkozott Nógrád megyében, ahol 25 százalékkal, illetve Zala megyében, ahol 26,1 százalékkal okoztak több balesetet az ittas vezetők, mint egy évvel korábban.

közlekedés ittas vezetés Mabisz károkozás biztosítás
Kapcsolódó cikkek