Pénz- és tőkepiac

Tarolhatnak a technológiai vállalatok

Startol az első negyedéves gyorsjelentési szezon Amerikában, az előrejelzések a tavalyit 6-8 százalékkal meghaladó összesített profitról szólnak.

Amint a kettéválására készülő Alcoa kikerült a Dow Jones ipari indexet alkotó 30 vállalat közül, nincs hivatalos kezdete a negyedéves amerikai gyorsjelentési szezonnak. Évtizedeken át az alumíniumipari óriás eredményeinek közzététele jelentette a nyitányt, de most ideje új céget keresni erre a szerepre. Az április első hetében jelentő agrárvegyipari óriás, a Monsanto nincs ugyan az indexben, de közzétett eredményei bemelegítésként és követendő példaként is szolgálhatnak.

A szétválásán ügyködő Alcoával szemben a Monsanto most épp a német Bayerrel kötendő 66 milliárd dolláros óriásfúzióján dolgozik, miközben pazar eredményeket mutat fel: negyedéves forgalma 12 százalékkal 5,04 milliárd dollárra ugrott, adózott nyeresége 30 százalékkal rekordszintre, 1,37 milliárd dollárra pattant föl amiatt, hogy az amerikai gazdák 25 százalékkal több szójavetőmagot vásároltak. Hogy szárba szökken a mag, s vele jelképesen az amerikai gazdaság, az aligha kérdéses. Az előrejelzések szolid növekedést jeleznek, aminek az alapját az induló gyorsjelentési szezont övező várakozások teremthetik meg.

Elemzők szerint mindent egybevetve szolid első negyedéven vannak túl az amerikai tőzsdevállalatok, az S&P 500-as index március végéig 5,77 százalékkal, a Dow Jones index 4,89 százalékkal emelkedett a szilveszteri záráshoz képest. A Dow sorozatban hatodik ne­gyedévét hozta le plusszal, ilyen hosszú sorozata legutóbb 2006-ban volt. Nagy menetelést hajtott végre a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq, amely 9,9 százalékot ugrott, miközben 5814 pontos történelmi rekorddal búcsúztatta a márciust.

A Zacks stratégái a várakozások lehűlésére figyelmeztetnek: amíg 2016 végén sokan még a 10 százalékos átlagos nyereségemelkedés optimizmusával tekintettek a jövőbe, addig mára a legtöbb elemzőnél már 6 százalékosra zsugorodtak a profitelvárások. Ami tény, mind a forgalmi, mind a nyereségadatok emelkedni fognak az előző év azonos időszakához képest, de korántsem az előzőleg remélt mértékben. A vezető papírok árfolyama szédítő magasságokba emelkedett, elég az Apple-re (24 százalék), a Boeingra és a Visára (14-14) vagy a Ciscóra (12) gondolni. A vesztesek oldala szűkült, a Yahoo-ügyleten befürdött Verizon és a gyengélkedő olajgigászok, az Exxon és a Chervon 8-8 százalékos gyengülése kirívónak számít. A 30 követett cég közül csupán öten maradtak a piros zónában – árfolyamukat tekintve.

A szezonra 6,6 százalékos nyereségvárakozással tekintenek a trendeket jól beárazó Zacksnál, míg az összbevétel növekedését 6,5 százalékosra becsülik. A tavalyi záró negyedév kétéves rekordot döntött a maga 7,4 százalékos profit- és 4,7 százalékos bevételnövekedésével. A 16 szektor felében a tavalyit meghaladó nyereséget vár a Zacks, kiemelkedő teljesítményt, 10,8 százalékos pluszt a technológiai szektornál látnak, itt a bizalmukat az Apple–Alphabet–Facebook–Micron kvartettbe fektetik. Átlagos vagy a feletti teljesítményt hoz a Trump megválasztását követő ralit kiélvező pénzügyi szektor, továbbá az alapanyaggyártók és az iparvállalatok. Ágazati szinten az energetika vesszőfutása is véget ért, amíg tavaly ilyenkor 1,6 milliárd dolláros összesített veszteséget jelentettek, most 8,5 milliárdos nyereségről számolhatnak be.

Dow Jones Monsanto Alcoa
Kapcsolódó cikkek