Pénz- és tőkepiac

Titokzatosság lengi körül az Állami Nyomda afrikai üzletét

Vajon egy emelkedő kamatkörnyezetben is állná a versenyt a kötvényekkel az Állami Nyomda osztalékhozama? A válaszért Afrikába kell menni.

Részvényenként 84 forintos, összesen 1,242 milliárd forint összegű kifizetéséről döntött április 6-i közgyűlésén az ANY Biztonsági Nyomda. Az osztalékfizetés időpontja 2017. július 5. Tavaly 65 forintot fizettek részvényenként. Az Állami Nyomda tavalyi árbevétele 24,9 milliárd forint volt, ami 3,5 milliárd forinttal, 17 százalékkal haladta meg az előző évit.

Ezen belül a biztonsági termékek forgalma 6,7 milliárd forintot tett ki, itt a növekedés 9 százalékos. A kártyaszegmens árbevétele 5,9 milliárd forint volt, s 42 százalékos növekményt mutatott, míg a nyomtatványüzletág 10,7 milliárd forintos bevételt hozott, 16 százalékos bővülést produkálva. Az exportárbevétel tavaly 11 százalékkal emelkedett, s ez a 9,2 milliárd forintos teljes éves árbevétel 37 százalékát adja. Az egyszeri hatásokat kiszűrve a 2016-os konszolidált mérleg szerinti eredmény 1076 millió forint, ami 144 millió forinttal, 15 százalékkal nagyobb az előző évinél.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Megrendelésből nem áll rosszul a nyomdatársaság Fotó: Kallus György Megrendelésből nem áll rosszul a nyomdatársaság Fotó: Kallus György[/caption]A mostani árfolyamszinteken 6-6,5 százalékos osztalékhozamot jelent a részvényenkénti 84 forint, ami kiemelkedő a hazai piacon – hangsúlyozza Gaál Gellért, a Concorde elemzője. Hozzátéve: emellett egy növekedési sztori kibontakozásának is tanúi lehetünk. Az Állami Nyomda ugyanis egyre inkább a külföld felé kacsingat, s immár nemcsak a közép-európai térségre fókuszál, ennél is izgalmasabb történet a biztonsági termékek afrikai piaca. Ugyanakkor továbbra is meghatározók a magyar állami megrendelések, a következő öt évben évi 9 milliárd forint stabil bevételre számíthat ebből a vállalat. A 2016-os év kapcsán érdemes kiemelni, hogy a korábban bérelt ingatlanjuk hitelből történő megvásárlása a piaci árnál olcsóbban történt, ami egyszeri 126 millió forintos hatásként jelentkezett. Emellett évi 50 milliót megtakarít a társaság a korábbi lízingdíj és a mostani hiteldíj különbözetével.

Kockázatot jelentenek a kamatemelési várakozások, hiszen egyre inkább osztalékpapírként tekint az Állami Nyomdára a piac. Márpedig egy emelkedő kamatkörnyezetben már nem lenne annyira versenyképes a kötvényekkel a mostani 6 százalék körüli osztalékhozam. A jelenlegi ismeretek alapján a részvényenkénti 80 forintos osztalékszint fenntarthatónak látszik. Ennél nagyobb osztalék kifizetésére az afrikai „kaland” adhatna esélyt – mondta Gaál Gellért. Igaz, az afrikai sztorit némi titokzatosság lengi körül, még a régiót sem lehet egyértelműen behatárolni.

A nyomda egyelőre osztalékpapírként is jól teljesít. Mondhatni, határozottan átvette „a magyar osztalékpapír” szerepét a korábban ezen a területen zászlóshajónak számító Magyar Telekomtól. Ami egészen szép teljesítmény, tekintettel az alig 20 milliárdos kapitalizációra. Olyan ez, mintha egy torpedóromboló vezetné a flottát. Nos, a hazai kispapírok ritkán törnek az élre. Úgy tűnik, a nyomdának ez sikerült. Ha az árfolyamgörbére pillantunk, akkor azt is láthatjuk, hogy ötödik éve emelkedik a kurzus, ráadásul az osztalékralik is egyre markánsabban rajzolódnak ki a grafikonon.

tőzsde állami nyomda
Kapcsolódó cikkek