Pénz- és tőkepiac

Visszavonta a jegybank a Globeserv Alapkezelő engedélyét

Az intézkedés oka, hogy a társaság – amelynek piaci súlya csekély volt – az MNB felszólítása ellenére nem tett eleget határidőben szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált, és az MNB-hez visszaérkezett tértivevény, valamint a Magyar Posta Zrt. által kiállított igazolás szerint a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. (Globeserv Alapkezelő) meghatalmazottja által 2017. március 23. napján kézhez vett, tehát azon a napon jogerőssé vált határozatában visszavonta a Globeserv Alapkezelő befektetési alapkezelésre és a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó tevékenységi engedélyét.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"]Lépett a jegybank - Kép: Földi D. Attila Lépett a jegybank - Kép: Földi D. Attila[/caption]

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a jegybank – a korábbi felügyeleti döntéseit követően – 2016. december 2-án kelt határozatában felszólította a Globeserv Alapkezelőt, hogy az ott rögzített határidőn belül, azt követően pedig működése során mindenkor feleljen meg a szavatoló tőkekövetelményre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek keretében a likvid vagy azonnal készpénzre váltható eszközökbe fektetett szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre.

Az MNB a Globeserv Alapkezelő felett gyakorolt folyamatos felügyelet során ugyanakkor megállapította, hogy az alapkezelő a fenti határozatban előírt (s az alapkezelő kérelmére meghosszabbított) határidőben nem tett eleget a szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének. A jegybank a befektetési alapkezelőkről szóló törvény előírásai alapján ezért hivatalból visszavonta a Globeserv Alapkezelő tevékenységi engedélyét.

A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonását követően az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Az eljárást a letétkezelő folytatja le, s ennek keretében a befektetési alap vagyonába tartozó eszközöket értékesíti. Az ily módon befolyt ellenértékből – a tartozások és egyéb kötelezettségek levonását követően – fennmaradó tőke a befektetőket befektetési jegyeik értékének arányában illeti meg. A Globeserv Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a piaci értékre vetítve 0,002 százalék részesedéssel – rendelkezett, figyelemmel arra, hogy az általa kezelt alapokba tartozó eszközök értéke 175,9 millió forint.

pénzügyi felügyelet alapkezelő MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek