Pénz- és tőkepiac

Nagyot fordulhat az OTP

Felülmúlta a várakozásokat az OTP gyorsjelentésében, így hosszabb idő után kitörhet az árfolyam a 8000 és 8425 forint között kialakított sávból.

Minden soron felülmúlta az elemzői várakozásokat az OTP első negyedéves gyorsjelentésében, így hosszabb idő után kitörhet az árfolyam a 8000 és 8425 forint között kialakított kereskedési sávból.

A vállalat tisztított adózás utáni eredménye 66,8 milliárd forintot tett ki, ami 40 százalékkal múlja felül az egy évvel ezelőtti értéket és 16 százalékkal az elemzői konszenzust. Mind a nettó kamatbevétel, mind a díj- és jutalékbevételek növekedést mutattak év/év alapon, ráadásul a várakozásokat is kisebb mértékben felülmúlták. A kockázati költségek is meglepően jól alakultak, 40 százalékos visszaesést mutatva az előző év azonos időszakához képest.

Mindez annak ellenére történt, hogy a Horvátországban az Agrokornak való kitettség miatt a céltartalékolás mértéke 2 milliárd forinttal, 5,4 milliárd forintra emelkedett a 2016-os negyedik negyedévhez képest. A nem teljesítő hitelek rátája tovább csökkent 14,1 százalékra, ráadásul ezen hitelek céltartalékkal való fedezettsége 98,8 százalékra emelkedett.

Az OTP grafikonjára tekintve azt láthatjuk, hogy a jó gyorsjelentést követően az árfolyam a március vége óta fennálló kereskedési sáv tetejénél nyitott, ám a nagy kérdés az, hogy sikerül-e innen kitörnie a részvénynek. A jó gyorsjelentés mellett az is növeli ennek a valószínűségét, hogy nemrégiben lefelé tört ki ebből a sávból az árfolyam, azonban napokon belül sikerült visszakapaszkodnia, így egy fals kitörésnek lehettünk tanúi. Ebben az esetben általában egy ellenirányú mozgás szokott következni, amellyel ha sikerül a papírnak áttörnie a 8425 forintnál húzódó ellenállást, egészen a 9400 forintos lokális csúcsig emelkedhet az árfolyam. Veszteséglimitáló stop megbízásunkat a rövid távú mozgóátlagok alá, 8090 forint környékére érdemes elhelyezni.

Az OTP értékeltségét tekintve jót tett a részvénynek a február vége óta tartó korrekció, ugyanis a jelenlegi 1,6-es ár/könyv szerinti (P/BV) értéke alapján nem tűnik már drágának a régiós szektortársakhoz képest, amennyiben a bankok sajáttőke-arányos megtérülését is figyelembe vesszük.

A szerző az Erste Befektetési Zrt. elemzője

*

„A cikk nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem vonatkozik rá a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző üzletkötésre vonatkozó tilalom.”

OTP befektetés amerikai értéktőzsde
Kapcsolódó cikkek