Pénz- és tőkepiac

Egy euróért vették meg a bajba jutott bankot

Spanyolország egyik legnagyobb bankja, a Santander egy euróért megvásárolja a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő Banco Populart.

Spanyolország egyik legnagyobb bankja, a Santander egy euróért megvásárolja a súlyos anyagi nehézségekkel küzdő Banco Populart (BP) – jelentette be tegnap a társaság. A Santander 7 milliárd euró értékben tervez tőkét emelni, hogy fedezni tudja a felvásárolt bank tőkeszükségleteit és tartalékkövetelményeit. Piaci pletykák szerint a forrásbevonást részvénykibocsátás útján tervezik megvalósítani.

Ezzel a kötelező céltartalék 69 százalékra ugrik a korábbi 45 százalékról, ami a legalacsonyabb érték volt a spanyol bankrendszerben. A lépés egyfajta mentőcsomagnak számít, miután az Európai Központi Bank kedden arra figyelmeztetett, hogy a Banco Popular súlyos likviditási nehézségekkel küzd, és már rövid távon is gondot okoz majd eleget tennie a kötelezettségeinek. A BP mérlegében 37 milliárd euró értékű nem teljesítő hitelállomány van, amit azzal sem sikerült érdemben csökkenteni, hogy az elmúlt napokban 209 millió euró értékben adott el kisebb érdekeltségeket. Rontott a helyzeten, hogy a hét elején a Moody’s is leminősítette a csőd szélére sodródó bankot. A BP árfolyama az év eleje óta több mint 65 százalékot zuhant, ráadásul az ügyfelek körében kisebb pánik alakult ki, és megkezdődött a betétek feltörése.

A Santander jól járhat az akvizícióval, piacelsővé nőheti ki magát, összesen 17 millió ügyféllel. A menedzsment 13-14 százalékos megtérülési rátával számol 2020-ra. Ennek ellenére a befektetők körében nem volt felhőtlen az öröm, a bejelentést követően a Santander árfolyama 3,4 százalékkal esett, bár délután kissé mérséklődött a veszteség.

Santander Banco Popular
Kapcsolódó cikkek