Pénz- és tőkepiac

Piackonformmá válik a megújuló villamosenergia-termelés

Már a nyáron elindulhat az ALTEO fejlesztése, amelynek révén piackonformmá válik a megújuló alapú villamosenergia-termelés – mondta a Világgazdaságnak Kovács Domonkos igazgató.

Közel 1,1 milliárdos kutatás-fejlesztési projektbe kezdhet az Alteo, miután leányvállalata 500 millió forintot nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán arra, hogy kidolgozza akkumulátoros energiatároló innovatív alkalmazási modelljét. Az Alteo által 2015-ben akvirált Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. pályázatának kiemelt célja az időjárásfüggő energiatermelők piaci alapú integrációja.

Korábban iparági konszenzus volt abban a kérdésben, hogy a villamos energiát nem lehetséges hatékonyan tárolni, ám az akkumulátoros energiatárolásban nagy potenciál rejlik – hangsúlyozza a társaság.

Kovács Domonkos, az Alteo igazgatója
Fotós: Koncz György

A most elnyert pályázat egy K+F-projektet indít el, amelynek nem annyira a műszaki oldala az igazi újdonság, inkább egy piacképes termék előállításán van a hangsúly – magyarázta Kovács Domonkos, az Alteo igazgatója. A cég időjárásfüggő (szélerőmű, vízerőmű, naperőmű) és időjárásfüggetlen (gáztüzelésű erőmű) energiatermelő egységeit egy virtuális erőműbe integrálja. Ezt az integrációt erősítheti az az akkumulátoros energiatároló, amelynek révén piackonformmá válik a megújuló erőforrással történő, ám nagyon volatilis teljesítményt nyújtó villamosenergia-termelés. Magyarország megújuló erőművei folyamatosan kerülnek ki a KÁT (ez az úgynevezett kötelező átvételi tarifa támogatás) alól, ezért az Alteo olyan piaci megoldásokat keres, amelyek révén a megújuló erőművek hosszú távon is beilleszthetőek lehetnek a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Mint megtudtuk, a projekt még az idén nyáron elindul, s már 2018-ban várhatók az első eredmények. Az Alteo beruházásait azért is érdemes figyelemmel követni, mert ha megvalósul a két évre tervezett program, akkor napirendre kerülhet egy újabb részvénykibocsátás is a piaci körülmények függvényében.

Az Alteo a megújuló és a hagyományos energiaforrások területén, valamint az okosenergia-szolgáltatások területén is aktív. Az idén februárban 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű-beruházást indított Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdett a depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésébe. A társaság a múlt héten közölte, hogy 200 millió forintos fejlesztés indult a cég soproni erőművében, amelynek célja a hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése. Mindezen projektek annak a 10-15 milliárd forintos beruházási programnak a részei, melyeket 1-2 éven belül tervez megvalósítani a társaság.

Alteo energiatárolás Kovács Domonkos fejlesztés
Kapcsolódó cikkek