Pénz- és tőkepiac

Jelentős üzlet köttetett a devizaswap-tenderen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy hónapos futamidejű, finomhangoló devizaswap-tendert tartott, amin 200 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat.

A jegybank honlapján közölte: a felajánlott 650 millió euró (200 milliárd forint) mennyiségre 1,240 milliárd euró (381 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok. Az MNB 200 milliárd forint értékben kötött üzletet. A swap-tenderen hét bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tender eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 850 milliárd forint. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 400 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 300 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 100 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Felidézik, az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani – írják.

swap-tender likviditás MNB
Kapcsolódó cikkek