Pénz- és tőkepiac

Nagy a tolongás a százéves argentin kötvényekért

A dél-amerikai ország nagy eséllyel visszakerül az MSCI feltörekvő piaci indexébe.

Jelentős túljegyzés mellett 2,75 milliárd dollár értékben adott százéves futamidejű kötvényt Argentína, alig több, mint egy évvel azt követően, hogy sikerült kikecmeregnie a csődből. A dollárban denominált kötvények hozama 7,9 százalékon alakult, 7,125 százalékos éves kuponnal, a magas érdeklődést jól tükrözi, hogy az ajánlatok 9,75 milliárd dollárt tettek ki. A dél-amerikai ország a peso árfolyamának erejét látva a korábbi 10 milliárdról 12,75 milliárd dollárra emelte idei forrásbevonási célját a nemzetközi piacokon, az év végéig további 2,6 milliárd értékű devizakötvényt terveznek értékesíteni. A nagy kereslet ellenére sok elemző megkérdőjelezi, hogy bölcs dolog-e ilyen hosszú távra befektetni egy olyan, gazdaságilag és politikailag volatilis országban, mint Argentína. A történelem során ugyanis aligha találunk olyan húsz évnél hosszabb időszakokat, amikor az ország ne lett volna fizetésképtelen, az 1816-os függetlenné válása óta nyolcszor jelentett államcsődöt. Sokan félig-meddig viccesen még azt is megkérdőjelezik, hogy száz év múlva egyáltalán létezik-e még Argentína – írja a Reuters.

Ráadásul Argentína szuverén adósbesorolása a spekulatív sávban van a három nagy hitelminősítőnél, az S&P és a Fitch B, míg a Moody’s B3-as szintre sorolja a kötvényeket stabil kilátások mellett. Az argentin kötvények hozamkülönbözete az amerikai papírokéhoz képest 412 bázispontra bővült, a 2038-ban kifutó dollárkötvények ára 1,5 centtel, a 2046-ban lejáróké 2,6-del csökkent a másodpiacon. Mauricio Macri elnök másfél évvel ezelőtti megválasztása óta az ország piacbarát politikát folytat, s ennek köszönhetően rekordmennyiségű, 16 milliárd dollárnyi szuverén kötvényeladás történt. Sokat segíthet a piaci finanszírozásban, hogy az ország nagy eséllyel visszakerülhet az MSCI feltörekvő piaci indexébe. A státuszt Argentína a 2009-es, a külföldi valuták beáramlását szabályzó intézkedések bevezetése miatt veszítette el, amit alig egy éve oldott fel. Az indexbe való felvétel további külföldi tőkebeáramlást eredményezne az argentin részvénypiacra, ahol idén a 27 vállalatot tartalmazó Merval indexnél már 25 százalék körüli emelkedést figyelhetünk meg – írja elemzésében az Equilor. A tőkebeáramlás várhatóan erősíti majd a helyi valutát, ami már így is nem várt erősödésbe kezdett a külföldről érkező hitelek miatt. Az MSCI lapzártánk után döntött arról, hogy az argentin és a kínai A kategóriás részvények bekerülnek-e a feltörekvő piaci indexébe.

Piacra léptek az oroszok is

Oroszország 10 és 30 éves lejáratú, dollárban jegyzett eurókötvényeket dobott piacra. Az orosz pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy idén 3 milliárd euróért tervez új kötvényeket eladni, és 4 milliárd dollár értékű lejáró adósságpapírokat újít meg. Az orosz államadósság a 12,9 százaléka volt a múlt év végén. | MTI

 

argentin kereslet tőzsde kötvények
Kapcsolódó cikkek